Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Franciszka Ksawera Cabrini, dziewica i zakonnica
Dziś jest: Niedziela, 22 grudnia 2024

REGION

Dziczyzna na wiejskim stole - "Leśne Przysmaki"

wtorek, 29 sierpnia 2023 14:38 / Autor: Piotr Lendzion
Dziczyzna na wiejskim stole - "Leśne Przysmaki"
foto: Piotr Lendzion
Piotr Lendzion

W Jedlni-Letnisku odbyły się warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich. Uczestnicy poznali tajniki przyrządzania potraw z dziczyzny.

We wtorek 29 sierpnia w Leśnym Ośrodku Edukacyjnym w Jedlni-Letnisku Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych przygotowała wydarzenie promujące tradycyjne potrawy z dziczyzny. Tytułowe “Leśne smakołyki” to między innymi zioła, miody i potrawy z sarniny oraz dzikiego ptactwa.

- Dzisiejsze warsztaty organizujemy, żeby pokazać dary lasu, czyli to, co jest z lasu najlepszego. Szczególnie zależy nam na promocji dziczyzny, żeby jej konsumpcja w kraju była większa - mówi Andrzej Matysiak, dyrektor Regionalnej dyrekcji lasów państwowych w Radomiu.

Spotkanie w Jedlni poza wymiarem edukacyjnym kładło również nacisk na integrację lokalnej społeczności.

- To wszystko są przedstawiciele polskiej wsi. Dzięki zaangażowaniu kół gospodyń wiejskich i leśników możemy dziś doświadczać, jak integruje się społeczność i jak my dbamy o naszą tożsamość narodową - mówi poseł Dariusz Bąk, leśnik i były dyrektor Lasów Państwowych w Radomiu.

Warsztaty dla gospodyń poprowadził Jakub Wolski, znany kucharz specjalizujący się w przyrządzaniu dań z dziczyzny.

W spotkaniu kulinarnym wzięło udział dwadzieścia kół gospodyń. Wymiana doświadczeń to jedno z ważniejszych działań podejmowanych przez ich członków.

Warsztaty z kucharzem nie były jedynymi jakie towarzyszyły spotkaniu w leśnym ośrodku. Oprócz nich swoje prelekcje i stanowiska zaprezentowały grupy związane z korzystaniem z zasobów leśnych. - Dzisiaj w trakcie wydarzenia prowadzimy warsztaty z dzikich roślin prosto z lasu. Każdy uczestnik może przygotować własną herbatkę na odporność albo mieszankę dzikich przypraw - mówi zielarka Karina Rucka.

Swoje stanowisko przygotował też radomski sanepid. Zaprezentował na nim między innymi zagrożenia towarzyszące przemierzaniu lasów i modele grzybów spotykanych w polskich kniejach.

Na wydarzeniu nie mogło również zabraknąć reprezentacji pszczelarzy, którzy zachęcali do korzystania z dobroczynnego działania produktów pszczelich.

Mimo działań promocyjnych Lasów Państwowych, dziczyzna to niedoceniane przez Polaków mięso. Statystyczny Polak spożywa rocznie zaledwie 80g tego rodzaju mięsa. 

Tag:
KGW