Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Agnieszka Morawska
Patron dnia: święci Benedykt, Jan, Mateusz, Izaak i Krystyn, pierwsi męczennicy Polski
Dziś jest: Środa, 13 listopada 2024

Mazowsze

Prawie połowa polskich owoców pochodzi z Mazowsza!

środa, 13 listopada 2024 07:39 / Autor: Elżbieta Warchoł
Prawie połowa polskich owoców pochodzi z Mazowsza!
foto:UMWM
Elżbieta Warchoł

W ubiegłym roku blisko połowa owoców zebranych z polskich drzew pochodziła z Mazowsza. Nasz region jest także krajowym liderem w hodowli drobiu i produkcji mleka. GUS przedstawił dane za 2023 r., z których wynika, że województwo mazowieckie jest jednym z czołowych producentów żywności w Polsce.

Rolnictwo to ważny sektor gospodarki Mazowsza. Nasz region mimo niskiej jakości gruntów rolnych jest liczącym się producentem żywności w skali całego kraju. Nasi rolnicy wyspecjalizowali się w produkcji owoców, warzyw, mięsa i mleka. W 2023 r. co drugi owoc zebrany z drzewa i co czwarta szklanka mleka pochodziły z Mazowsza. Województwo mazowieckie zajmuje pierwsze miejsce w kraju pod względem hodowli drobiu, a chów bydła to blisko 20% krajowego pogłowia tych zwierząt. 

– Ostatnie dane GUS pokazują, że nasz region dominuje w produkcji rolnej. Co drugie jabłko w Polsce pochodzi z Mazowsza, a nasze paprykowe zagłębie w okolicach Radomia dostarcza największą ilość tego warzywa w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Nasi rolnicy zdobywają nagrody w licznych krajowych i europejskich konkursach i nie tylko dbają o tradycję, ale stale rozwijają oraz modernizują produkcję rolną i zwierzęcą – podkreśla marszałek Adam Struzik.  

Produkcja rolna na Mazowszu – największym regionie w Polsce, jest mocno zróżnicowana w poszczególnych obszarach województwa. Centralna i południowo-zachodnia część regionu wyspecjalizowała się w sadownictwie i uprawie warzyw, hodowla drobiu przeważa na północnym zachodzie regionu, natomiast w mleczarstwie wyspecjalizowała się część północno-wschodnia. Jak podaje GUS największą wydajność w tym obszarze osiągają powiaty: ciechanowski, ostrołęcki, mławski i siedlecki. Natomiast powiaty grójecki, radomski i garwoliński specjalizują się w produkcji sadowniczej.

– Przestrzeń rolnicza w naszym województwie jest nie tylko zróżnicowana pod kątem produkcji, ale ulega ciągłym przemianom, także w związku ze zmianami klimatycznymi, których coraz intensywniej doświadczamy. Samorząd Mazowsza konsekwentnie wspiera naszych rolników w ich działaniach i inwestycjach, zarówno w rolniczą infrastrukturę – drogi dojazdowe do gruntów rolnych, jak i proekologiczne rozwiązania – choćby zbiorniki retencyjne czy melioracje wodne – podsumowuje członkini zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska.

W ubiegłym roku tereny wiejskie stanowiły ponad 93% powierzchni województwa mazowieckiego i były zamieszkiwane przez ponad 35% populacji Mazowsza. Podobną strukturę powierzchni w podziale na tereny miejskie i wiejskie mają województwa zachodniopomorskie, lubuskie, łódzkie i świętokrzyskie.

Publikacja Głównego Urzędu Statystycznego to XVI edycja raportu „Rolnictwo województwa mazowieckiego na tle kraju i pozostałych województw w 2023 r.”. Coroczne opracowanie prezentuje aktualny stan rolnictwa województwa mazowieckiego i obraz wsi mazowieckiej na tle Polski i pozostałych województw.

Źródło: Urząd Statystyczny w Warszawie / Publikacje i foldery / Rolnictwo, leśnictwo / Rolnictwo województwa mazowieckiego na tle kraju i pozostałych województw w 2023 r.

 

info: Biuro Prasowe Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie.