Opoczno
Żur opoczyński na Narodowym

1843 koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia zgłosiły się do tegorocznej edycji Bitwy Regionów. Obecnie na placu boju zostało już ich tylko 16. Wśród nich KGW Otwarty Krąg z Wygnanowa. W sobotę w wielkim finale zaprezentuje ono swoje popisowe danie: żur opoczyński.
1843 koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia zgłosiły się do tegorocznej edycji Bitwy Regionów. Obecnie na placu boju zostało już ich tylko 16. Zmierzą się one w wielkim finale konkursu. Wystąpi w nim m.in. KGW Otwarty Krąg z Wygnanowa pod Opocznem, który po raz kolejny spróbuje oczarować jurorów żurem opoczyńskim. – A wszystko zaczęło bardzo spontanicznie. Na konkurs zgłosiliśmy się niemal w ostatniej chwili – mówi Ewa Rzepka z KGW Otwarty Krąg z Wygnanowa.
Potem były kolejne etapy konkursu, na których żur opoczyński zdobywał uznanie i przepustkę do dalszej rywalizacji. Tak doszedł do wielkiego finału. Jak powstaje żur opoczyński, mówi Dariusz Rzepka, który w KGW przygotowuje popisowe danie. – Najważniejszym składnikiem jest zakwas – przyznaje. Ważne są także wywar z kości wędzonych oraz odpowiednie dodatki i przyprawy.
Naturalne produkty, z których powstaje żur są siłą tej potrawy, dodaje Ewa Rzepka.
Do wielkiego finału na Narodowym przygotowuje się całe KGW z Wygnanowa. – Tam zaprezentujemy oczywiście żur opoczyński, ale nie tylko – mówi Agnieszka Wrzosek.
Te potrawy wyeksponowane będą z innymi walorami regionu opoczyńskiego. Na stoisku nie zabraknie pasiaków, rękodzieła ludowego oraz przyśpiewek. A wszystko to podczas finału Bitwy Regionów. Ten już w najbliższą sobotę. Żur opoczyński zmierzy się w nim z 15 innymi daniami z całej Polski, które reprezentować będą poszczególne województwa.




