Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Pachomiusz Starszy, pustelnik
Dziś jest: Czwartek, 09 maja 2024

RADOM

Dziś Światowy Dzień Chleba

piątek, 16 października 2015 11:27 / Autor: Elżbieta Warchoł
Elżbieta Warchoł
Chcesz być mądry i zdrowy ? Jedz chleb!
Już od wielu lat, 16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Ale co przeciętny Polak naprawdę wie o chlebie? Niewiele, tak jak niewiele go zjada- móiw Jarosław Gajda, radomski piekarz i prezes Cechu Piekarzy w Radomiu. I ten fakt jest jednym z ważnych powodów nadwagi u ponad połowy Polaków i zatrważającego tempa w jakim tyją polskie dzieci. A tyją najszybciej w Europie. Oprócz tego, że jemy zbyt mało chleba, to zjadamy za dużo cukrów i tłuszczów, wypijamy ogromne ilości wysokosłodzonych napojów, a zbyt mało jest w naszym pożywieniu skrobi i błonnika roślinnego. Efektem takiej diety jest, oprócz nadwagi, jeden z najwyższych wskaźników zachorowalności na chorobę wieńcową serca. Statystyki umieszczają Polaków w czołówce tego niechlubnego rankingu. Jeżeli kogoś pocieszy fakt, że jesteśmy tam razem z Niemcami, to przypomnę, że chodzi tu o zdrowie i życie, a nie o piłkę nożną. Otyły dobrobyt. Problem otyłości, to problem, występujący we wszystkich społeczeństwach, które osiągnęły dostatek. Pierwsi epidemii otyłości doświadczyli Amerykanie- moiw Jarosław Gajda. Po wielu latach badań w 1992 roku udało im się opracować Piramidę Zdrowego Żywienia. W podstawie tego modelu żywienia umieścili produkty zbożowe. Również Zachodnia Europa doświadczyła podobnej dolegliwości dlatego w 1994 roku powstał we Francji z inicjatywy kardiologów i specjalistów żywienia człowieka Le Comite' Scientific du Pain (Naukowy Komitet Chleba), który propaguje konsumpcję chleba na odpowiednim poziomie, aby zahamować choroby cywilizacyjne. Wyżej wymieniony komitet jest instytucją niezależną w wydawaniu opinii na temat znaczenia chleba w żywieniu człowieka. Na czele Komitetu w momencie powstania powołano Christiana Cabrola - wybitnego kardiochirurga, który pierwszy w Europie dokonał transplantacji serca. W Hiszpanii, w maju 2006 powołano do życia Cientifico del Pan, czyli Komitet ds. chleba. Na czele Komitetu stanął prof. Angel Gil, kierownik Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej na Wydziale Medycyny w Grenadzie. Wiceprezesem została Carmen Bened z Instytutu Agronomii i Technologii Żywności. To co boleśnie dotknęło bogate społeczeństwa zaczyna coraz bardziej dokuczać Polakom. Czy polskim lekarzom i żywieniowcom starczy wyobraźni i odwagi, aby powołać podobne komitety? Czy jedynym ruchem resortu zdrowia będzie likwidacja sklepików szkolnych z jedzeniem śmieciowym? Chcesz być mądry - jedz chleb Jemy za mało pieczywa w stosunku do potrzeb! Aby dopisywało nam zdrowie i organizm funkcjonował sprawnie należy mu dostarczyć: węglowodanów, tłuszczy, białek, witamin i składników mineralnych. Suplementacja nie zastąpi dobrych nawyków żywieniowych! Jak podaje dr inż. Ewa Sicińska (Katedra Żywienia Człowieka Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie) już zjedzenie 3 kromek pełnoziarnistego chleba żytniego może dostarczyć nam witamin i składników mineralnych - 18% witaminy B1, 13% witaminy B2, 6% witaminy PP, 8% witaminy E oraz prawie 20% potrzebnej ilości magnezu i żelaza, a ponadto 38% zalecanej ilości błonnika". Światowa Organizacja Zdrowia zaleca (wobec narastającego problemu otyłości w krajach rozwiniętych) spożywanie produktów, których indeks glikemiczny nie przekracza 70. Chleb żytni i chleb mieszany mieszczą się w tej granicy. Jak podaje Polski Instytut Żywności i Żywienia zgodnie z zaleceniami żywieniowymi udział węglowodanów w pokrywaniu potrzeb energetycznych powinien wynosić 50-70%, tłuszczy 20-35%, białka 10-15%, a spożycie pieczywa powinno kształtować się odpowiednio: 65% mieszane, 20% jasne, 15% żytnie. Najważniejszy jest błonnik pokarmowy, który znajduje się w całej żywności pochodzenia roślinnego. Jego niedobór może wywołać nadwagę, otyłość, cukrzycę, choroby układu pokarmowego i chorobę wieńcową serca. Podstawowym źródłem błonnika są produkty zbożowe. Wspomniany już Instytut Żywności i Żywienia zaleca dzienną normę spożycia błonnika w ilości 20-40g. Warto wiedzieć, że w pieczywie jest więcej błonnika niż w owocach i warzywach. Jedna kromka pełnoziarnistego chleba zawiera 5g błonnika. Naukowcy pod kierunkiem prof. dr hab. inż. Haliny Gambuś z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie udowodnili, iż u osoby, która nie spożyła na śniadanie pieczywa lub innych produktów zbożowych, mózg może gorzej pracować, co często znajduje wyraz np. w gorszej sprawności szkolnej uczniów (osłabienie uwagi i zdolności zapamiętywania). Dlatego podczas XI Święta Chleba w 2009 roku promowaliśmy hasło: "Chcesz być mądry - jedz chleb". Kampanią społeczną w złe nawyki żywieniowe Jedną z form kształtowania postaw społecznych jest nauczanie. Więc to dorośli biorą na siebie obowiązek uczenia dzieci, wybierania właściwej diety. Ale jak mają edukować dzieci, skoro sami tej wiedzy nie posiadają? Obawiam się, że jeżeli szybko nie zostaną podjęte działania zmieniające coraz powszechniejsze, złe nawyki żywieniowe, to pojawienie się pierwszego pokolenia małych Polek i Polaków, którzy nie będą znali smaku życiodajnego chleba, będzie tylko kwestią czasu. A przecież, racjonalnie skomponowana dieta oraz aktywność fizyczna mogą skutecznie zapobiec wielu współczesnym chorobom. Wiedzę na ten temat można czerpać z modeli żywieniowych. Na jednym z nich, piramidzie zdrowego żywienia, oparliśmy kampanię społeczną Dieta Kanapkowa Smaczna i Zdrowa. Podstawą tej diety są po pierwsze produkty zbożowe oraz warzywa, owoce i przetwory mleczne. Z tych produktów pozostaje tylko skomponować kanapkę. Kampania, zainicjowana przez Fundację na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa (www.podplomyk.org) oraz Cech Piekarzy w Radomiu, zmienia niezdrowe obyczaje żywieniowe i walczy z zalewem „śmieciowego jedzenia”- zauważa Jarosław Gajda, starszy Cechu Piekarzy w Radomiu. Pan Kanapka, ambasador i maskotka kampanii, od wielu miesięcy podróżuje po Polsce, odwiedza szkoły i propaguje kanapkową dietę. Prezentacją, zabawowym animacją i kanapkowym warsztatom towarzyszy piosenka specjalnie napisana na tę okazję. A dodatkowo dzieci otrzymują kolorowe książeczki "Pan Kanapka podpowiada co i jak się zdrowo jada". Jak widać działania te skierowane są głównie do najmłodszego pokolenia Polaków, ale liczymy także na oddźwięk i wsparcie rodziców, dla których przecież zdrowie dzieci jest wartością nadrzędną. (Jarosław Gajda. Z wykształcenia psycholog społeczny. Od 1990 roku prowadzi rodzinną piekarnię cukiernię w Radomiu. Od 1999 r. pełni funkcje przewodniczącego komitetu organizacyjnego Święta Chleba w Radomiu, od 2006 r., starszego Cechu Piekarzy w Radomiu. W 2012 r. został współzałożycielem i prezesem Fundacji na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa)