Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Florian, żołnierz, męczennik
Dziś jest: Sobota, 04 maja 2024

KULTURA

Festiwal Ziemniaka w skansenie

poniedziałek, 28 września 2015 07:12 / Autor: Elżbieta Warchoł
Elżbieta Warchoł
Muzeum Wsi Radomskiej zaprasza 4 października na Festiwal Ziemniaka.
Festiwal Ziemniaka jest imprezą cykliczną, jednym z większych przedsięwzięć realizowanych w Muzeum Wsi Radomskiej. Tematyka festynu obraca się wokół jesiennych prac polowych, w szczególności związanych z wykopkami. Podczas wydarzenia na terenie Muzeum odbywają się pokazy prac polowych z przy użyciu zabytkowego sprzętu rolniczego, pokazy obrzędów ludowych związanych z wykopkami, warsztaty dla dzieci i dorosłych oraz potańcówka „na dechach” przy muzyce kapel ludowych. Ważnym elementem jest także rozstrzygnięcie konkursu na „Tradycyjną i regionalną potrawę z ziemniaka”, kierowanego do kół gospodyń wiejskich, zespołów ludowych, zespołów obrzędowych oraz odbiorców indywidualnych. Tegoroczną edycję Festiwalu Ziemniaka uświetni Pan Karol Okrasa, jeden z najbardziej znanych obecnie kucharzy, który przeprowadzi pokazy kulinarne dla przybyłych do Muzeum gości oraz podejmie się roli członka jury w konkursie. Festiwal Ziemniaka jest imprezą docenianą, o czym świadczy przyznanie mu II miejsca w konkursie Mazowieckie Zdarzenia Muzealne „Wierzba” za edycję z 2012 roku. Program 1. Scena „Pod Dębem” 12.00– 19.00 Zagrają: Kapela Jana Fokta, Kapela Andrzeja Malika, Kapela Braci Tarnowskich 2. Muzealne pola 12.00– 18.00 - pokazy kopania ziemniaków i innych prac polowych przy użyciu zabytkowych maszyn rolniczych - pokaz ręcznego kopania ziemniaków w wykonaniu Zespołu Obrzędowego ze Strykowic Górnych - pokazy odpalania zabytkowego ciągnika Ursus C45 - stacjonarna wystawa maszyn rolniczych z kolekcji MWR - pieczenie ziemniaków w popiele - wspólne czytanie „Chłopów” Władysława Stanisława Reymonta 3. Zagroda z Jastrzębi- Prezentacja potraw w konkursie na „Potrawę regionalną z ziemniaków” - 15.00 – 16.00 - Pokaz kulinarny Karola Okrasy– 16.30– 18.00- Pokaz tłoczenia oleju w Olejarni z Mąkosów Starych - 12.00– 18.00 4. Zagroda z Chomentowa- 12.00– 18.00 - Pokaz omłotów przy użyciu młocarni szerokomłotnej oraz ciągnika SAM (za stodołą na terenie zagrody) - Sprzedaż potraw regionalnych (w chałupie z Chomentowa i namiocie obok chałupy) – Zespół obrzędowy „Zaborowianki” z Zaborowia 5. Zagroda z Alojzowa - 12.00 – 18.00 - Pokaz obróbki lnu przy użyciu trzepaka i silnika elektrycznego oraz cierlicy, międlicy i szczotki do lnu. - Pokaz tkania na warsztacie tkackim – Zespół Obrzędowy „Zaborowianki” z Zaborowia - Sprzedaż potraw regionalnych (w chałupie z Alojzowa i namiocie obok chałupy – - Zespół Obrzędowy ze Strykowic Górnych. 6. Zagroda Biedniacza - 12.00 – 18.00 Warsztaty muzealne dla dzieci: - suszenie jabłek i innych owoców nad piecem, przygotowanie owoców do suszenia - odciskanie wzorów ze stempli ziemniaczanych na karteczkach (lub tkaninie) - wykonywanie „ludzików” i „zwierzątek” z ziemniaków, kasztanów, wiórów drewnianych, patyczków, plasteliny. 7. Młyn z Zajączkowa - 12.00 – 18.00 - Pokazy pracy młyna uruchamianego na koło wodne - Pokazy prac stolarskich Ponadto na terenie Muzeum odbędzie się kiermasz twórczości ludowej