Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Patron dnia: święci męczennicy Andrzej Dung-Lac, prezbiter, i Towarzysze
Dziś jest: Niedziela, 24 listopada 2024

Aktywnie i zdrowo

Dlaczego warto jeść miód?

czwartek, 24 maj 2018 12:43 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska

Po miód warto sięgać nie tylko dlatego, że jest słodki i ma niepowtarzalny smak. Miód przede wszystkim jest bardzo zdrowy.

Miód działa korzystnie na układ oddechowy i pokarmowy, łagodzi stres, pomaga poprawić wzrok, reguluje ciśnienie krwi i jest naturalnym antybiotykiem.

Mamy wiele rodzajów moidu (np. gryczany, lipowy, akacjowy, wielokwiatowy), różnią się między sobą smakiem, kolorem i działaniem prozdrowotnym. Ważne, by miód kupować ze sprawdzonych, najlepiej polskich pasiek, bo wtedy mamy gwarancję dobrej jakości produktu i skorzystamy ze wszystkich dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą spożywanie miodu.

Miód zachowuje najwięcej składników prozdrowotnych gdy nie jest przetwarzany i poddawany działaniu wysokiej temperatury.

Nadaje się do przeróżnych dań, nie tylko do deserów. Może być np. składnikiem marynaty do mięsa czy sosu.

Posłuchaj rozmowy o miodzie z Anetą Czarnecką, współwłaścicielką sklepu "Nasze Kasze" i propagatorką zdrowego stylu życia:

Rozmawiała Beata Okulińska.