Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Patron dnia: święci męczennicy Andrzej Dung-Lac, prezbiter, i Towarzysze
Dziś jest: Niedziela, 24 listopada 2024

Aktywnie i zdrowo

Siła niepozornych nasion chia

czwartek, 25 kwietnia 2019 09:36 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska

Małe nasionka chia, które przywędrowały do nas z Ameryki Łacińskiej, zawierają w sobie wielką moc. Są bogactwem kwasów tłuszczowych omega-3, pełnowartościowego białka, wapnia, błonnika i witaminy E. Polecane są osobom chorującym na cukrzycę, mającym problem z zasypianiem, odchudzającym się i przemęczonym. Opóźniają procesy starzenia się i pomagają w leczeniu nowotworów. 

Nasiona te można jeść surowe, bez wcześniejszej obróbki. Bardzo ważne jest jednak, by pić więcej wody, ponieważ chia chłonie wszelkie płyny. 

Chia można dodawać do jogurtu i mleka, wypieków czy sałatek. Można robić z nich także pudding: nasiona chia należy zalać mlekiem kokosowym lub migdałowym, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Posłuchaj rozmowy o nasionach chia z Jarosławem Seremakiem ze sklepu ze zdrową żywnością:

Rozmawiała Beata Okulińska.