Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 17 maj 2019 09:51 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Sezon na szparagi rozpoczyna się zwykle pod koniec kwietnia i trwa do połowy lipca. Warto wykorzystać ten krótki czas, bo szparagi przynoszą wiele korzyści naszemu zdrowiu. Zawierają asparginę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga pracę serca; przeciwutleniacze, które poprawiają wyglad cery; witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez. W sklepach znajdziemy szparagi białe i zielone. Te pierwsze, przed gotowaniem musimy obrać. Szparagi możemy podawać gotowane w wodzie lub na parze, zasmażane czy jako dodatki do dań.
Posłychaj rozmowy o szparagach z dieteyczką Katarzyną Marszałek:
Rozmawiała Beata Okulińska.
NAJNOWSZE
1
Wspólnie świętowali patronalną uroczystość
2
Ogólnopolska Konferencja Wolontariatu Hospicyjnego
3
Będzie kryminał! Festiwal Kryminalny w Radomiu
4
Odsłonięto płyty historyczne przy radomskiej fa...
5
Światło północy w Elektrowni
6
Dbamy o środowisko! Odbyła się zbiórka odpadów
7
Kwadrans dla Pasterza (24 listopada 2024)
8
Jest decyzja środowiskowa dla budowy S12