
DIECEZJA RADOMSKA
Jak pościć, kiedy i dlaczego?


Post ma wymiar jakościowy i ilościowy. Po pierwsze, trzeba wykluczyć z jadłospisu potrawy mięsne. Po drugie, liczba posiłków nie powinna przekraczać trzech (jeden do syta i dwa mniejsze). Taka sama zasada obowiązuje w Środę Popielcową.
Natomiast w każdy piątek roku katolik winien zachować wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Tu nie ma już warunku ilościowego, pamiętając jednak, że obżarstwo jest grzechem. W piątki, w które przypada uroczystość, można spożywać mięso.
Są także dni tradycyjnej wstrzemięźliwości od mięsa. Kościół nie nakazuje, ale zachęca do takiej ascezy w Wigilię Bożego Narodzenia i Wielką Sobotę. Pełna radość ze Zmartwychwstania Pańskiego rozpoczyna się wraz z Liturgią Wigilii Paschalnej, kiedy znów wybrzmiewa Alleluja.
Obowiązek wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych dotyczy osób, które ukończyły 14 lat, natomiast obowiązek postu - osób między 18. a 60. rokiem życia.
Praktyki pokutne obejmują także powstrzymanie się od hucznych zabaw. Katolicy zobowiązani są do tego przez cały Wielki Post.
O szczególach rozmawialiśmy ze specjalistą prawa kanoniczego ks. Marcinem Rogalą:











