DIECEZJA RADOMSKA
Jak pościć?
W Wielki Piątek katolicy zobowiązani są do postu. Post ma wymiar jakościowy i ilościowy. Tak jak w Środę Popielcową nie jemy pokarmów mięsnych. Liczba posiłków nie powinna zaś przekraczać trzech (jeden do syta i dwa mniejsze). Zalecana jest też rezygnacja z mięsa w jadłospisie w Wielką Sobotę.
Przypominamy podstawowe zasady dotyczące postu i wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Post jest pojęciem szerszym niż wstrzemięźliwość od mięsa, bo oznacza też ograniczenie ilościowe. W każdy piątek roku katolik winien zachować wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. W piątki, w które przypada uroczystość, można jednak spożywać mięso. Tak będzie też w piątek 6 kwietnia, gdyż wypada on w Oktawie Wielkanocnej.
Są także dni tradycyjnej wstrzemięźliwości od mięsa. Kościół nie nakazuje, ale zachęca do takiej ascezy w Wigilię Bożego Narodzenia i Wielką Sobotę. Pełna radość ze Zmartwychwstania Pańskiego rozpoczyna się wraz z Liturgią Wigilii Paschalnej, kiedy znów wybrzmiewa Alleluja. Potem jest już czas radości, także kulinarnej.
Obowiązek wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych dotyczy osób, które ukończyły 14 lat, natomiast obowiązek postu - osób między 18. a 60. rokiem życia.
O szczególach rozmawialiśmy ze specjalistą prawa kanoniczego ks. Marcinem Rogalą: