DIECEZJA RADOMSKA
Mięsny piątek
W najbliższy piątek 4 maja można jeść potrawy mięsne. Biskup radomski udzielił dyspensy.
Przypomnijmy, że w piątki z reguły obowiązuje wstrzemięźliwość od spożywania pokarmów mięsnych. Tak stanowi kanon 1251 Kodeksu Prawa Kanonicznego: "wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa".
Biskup radomski Henryk Tomasik udzielił dyspensy od obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych wszystkim wiernym przebywającym w granicach diecezji radomskiej w piątek, 4 maja. Jednocześnie biskup zachęca korzystających z tego zwolnienia do podjęcia innych form aktów pokutnych, a zwłaszcza czynów miłosierdzia chrześcijańskiego.
Według kanonu 1252 Kodeksu Prawa Kanonicznego, do wstrzemięźliwości zobowiązane są, które ukończyły 14. rok życia, zaś do postu w Środę Popielcową i Wielki Piątek - osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia 60. roku życia.