DIECEZJA RADOMSKA
1 maja będzie można jeść mięso. Jest dyspensa
Biskup Henryk Tomasik udzielił dyspensy od wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.
W najbliższy piątek (1 maja) będziemy mogli spożywać mięso. Biskup radomski Henryk Tomasik udzielił wiernym dyspensy od wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.
W Polsce wstrzemięźliwość od mięsa we wszystkie piątki roku wynika z tradycji przeżywania tego dnia, jako pamiątki męki i śmierci Pana Jezusa na Krzyżu.
Zgodnie z kanonem 1252 Kodeksu Prawa Kanonicznego, prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty.