Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Franciszka Ksawera Cabrini, dziewica i zakonnica
Dziś jest: Niedziela, 22 grudnia 2024

DIECEZJA RADOMSKA

1 maja będzie można jeść mięso. Jest dyspensa

sobota, 25 kwietnia 2020 17:46 / Autor: Michał Kaczor
1 maja będzie można jeść mięso. Jest dyspensa
fot. RitaE/pixabay.com
Michał Kaczor

Biskup Henryk Tomasik udzielił dyspensy od wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.

W najbliższy piątek (1 maja) będziemy mogli spożywać mięso. Biskup radomski Henryk Tomasik udzielił wiernym dyspensy od wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.

W Polsce wstrzemięźliwość od mięsa we wszystkie piątki roku wynika z tradycji przeżywania tego dnia, jako pamiątki męki i śmierci Pana Jezusa na Krzyżu.

Zgodnie z kanonem 1252 Kodeksu Prawa Kanonicznego, prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty.