DIECEZJA RADOMSKA
Paska wielkanocna wypiekana w "Arce"
Grekokatolicy przygotowują się do obchodów Świąt Wielkiej Nocy. Wypadają one w najbliższą niedzielę 24 kwietnia, czyli tydzień po Wielkanocy u katolików. Ukraińskie rodziny, które przebywają w naszym mieście i regionie starają się zachować związane z tymi świętami tradycje. Jedną z nich jest wypiekanie paski, czyli ukraińskiego chlebka wielkanocnego.
Paska, to dekoracyjny chlebek robiony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. To ciasko drożdżowe, do którego przygotowania potrezbne jest mleko, drożdże, masło, mleko, mąka, ugotowane ziemniaki i bakalie... Ciasto pięknie wyrasta, jest lekkie, puszyste i słodkie. Paskę można udekorować lukrem, ale smakuje też bez żadnych dodatków. Przyrządzany jest na Wielkanoc, jako podstawowy pokarm święcony w koszyczku. Nie może go zabraknąć także na wielkanocnym stole. Ukraińcy dzielą się nim i sporzywają do różnych posiłków. Przyrządzanie i pieczenie paski odbyło się w Centrum „Arka” przy ulicy Kelles-Krauza w Radomiu. Podczas prac był także ks. Igor Małysz, proboszcz greckokatolickiej parafii Wniebowstąpienia Pańskiego w Radomiu. A przygotowaniu paski z mikrofonem w ręku przyglądała się Magda Gliszczyńska