KULTURA
"Encyklopedia Radomia" od kuchni
Spotkanie odbyło się z okazji obchodzonego 8 maja Dnia Bibliotek i Bibliotekarza. Na prelekcję Jerzego Sekulskiego - wieloletniego bibliotekarza, zastępcy dyrektora Miejskiej Biblioteki Publicznej i autora "Encyklopedii Radomia" przybyła głównie młodzież szkolna. Wykład rozpoczął się powrotem do źródeł. Uczniowie radomskich szkół usłyszeli o pierwszych bibliotekach, które powstawały na wiele wieków przed naszą erą.
Kolejnym punktem prelekcji, było przedstawienie słuchaczom "Encyklopedii Radomia". Publikacja stworzona przed Jerzego Sekulskiego jest owocem wieloletniej pracy jednego człowieka. - W ogóle nie myślałem o tym, że będzie z tego encyklopedia. Nie myślałem nawet o publikacji tych materiałów - powiedział autor:
Prelekcja odbyła się by zaakcentować obecność i wagę bibliotek w dzisiejszym świecie.
Wśród uczniów, którzy wzięli udział w spotkaniu znalazła się również delegacja z Publicznego Gimnazjum nr 22 w Radomiu, pod opieką Iwony Wiśniewskiej - bibliotekarki szkolnej. Zarówno dla opiekuna, jak i uczniów spotkanie było potrzebne, a momentami zaskakujące:
Nie tylko słuchacze, ale także dr Sekulski był pozytywnie zaskoczony spotkaniem. Jak powiedział na początku prelekcji, po raz pierwszy jego słuchaczami była młodzież. Dr Jerzy Sekulski złożył również życzenia wszystkim bibliotekarzom:
Spotkanie odbyło się w sali Kina Studyjnego Mazowieckiego Centrum Sztuki Współczesnej "Elektrownia" w Radomiu.
https://radioplus.com.pl/index.php/kultura/15917-encyklopedia-radomia-od-kuchni#sigProGalleria2e456d11dd