Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Agnieszka Morawska
Patron dnia: św. Cecylia, dziewica i męczennica
Dziś jest: Piątek, 22 listopada 2024

KULTURA

Poznaj dawne młyny...

piątek, 03 czerwca 2016 12:59 / Autor: Magdalena Gliszczyńska
foto: Radio Plus Radom
Magdalena Gliszczyńska
Europejski Dzień Młynów odbywa się dziś w Muzeum Wsi Radomskiej. Od 10:00 do 15.00 prowadzony jest pokaz uruchamiania urządzeń technologicznych w młynie wodnym z Zajączkowa.

Młyn napędzany jest kołem wodnym. O inicjatywie opowiada Andrzej Żytnicki kierownik Działu Architektury Ludowej w Skansenie

Dodatkowo można zwiedzać wiatraki koźlaki z Kajetanowa i Grabowca oraz młyn wodny turbinowy z Zofiówki.

Młyn wodny z Zajączkowa z 1920 r. (Na terenie radomskiego skansenu udostępniony do zwiedzania w 2013 r.). Młyn posadowiony jest na palach drewnianych, zbudowany w drewnianej konstrukcji szkieletowej, dach dwuspadowy pokryty gontem łupanym. Urządzenia wewnętrzne  napędzane są kołem wodnym.  Napęd z koła przenoszony jest przy pomocy wału drewnianego, a dalej przy użyciu drewnianych i żeliwnych  przekładni zębatych oraz kół pasowych. Urządzenia technologiczne: walce (mlewnik 600 x 300 mm. Fabryka maszyn i kamieni młyńskich Łęgiewski i Hartwig, nr fabryczny 1328, W-wa Praga), odsiewacz cylindryczny, łuszczarka, rafka, perlak, elewatory kubełkowe, złożenie kamieni, żuraw do podnoszenia kamieni, kosze zasypowe, rury zsypowe. Urządzenia pochodzą  z I poł. XX w.

Dni młynów w Europie mają wieloletnią tradycję. Setki młynów, które często już nie pracują, podczas jednego weekendu w roku otwierają się dla zwiedzających, mieszkańców, turystów. Jest to okazja, aby poznać zabytki techniki nieodłącznie związane z naszym życiem, bo przecież w nich przez lata produkowano mąkę - naturalny składnik naszej diety.

W Polsce wspólna akcja obchodów Dnia Młynów odbywa się po raz pierwszy od 3 do 6 czerwca 2016 r. Akcji towarzyszy hasło: „Poznaj dawne młyny, ich historię, konstrukcję, technologię przemiału”.