Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: Boże Narodzenie
Dziś jest: Środa, 25 grudnia 2024

Muzea

Pachnący paleniskiem Festiwal Ziemniaka [FOTOGALERIA]

niedziela, 06 października 2019 18:58 / Autor: Monika Nowakowska
Pachnący paleniskiem Festiwal Ziemniaka [FOTOGALERIA]
foto: MNowakowska/Radio Plus Radom
Monika Nowakowska

W Muzeum Wsi Radomskiej znów zapachniało ogniskiem i pieczonymi ziemniakami - Festiwal Zieminiaka ściągnął w niedzielę blisko 9 tysięcy odwiedzających, w tym nawet z Podkarpacia. Konkurs na "Potrawę regionalną z ziemniaków" tradycyjnie już oceniało jury pod przewodnictwem Karola Okrasy.

Były pokazy i degustacje, kiermasz i stragany - w tle przygrywały kapele wiejskie, a w powietrzu unosił się zapach dymu z paleniska, w którym popieliły się ziemniaki. Gościem specjalnym imprezy był znany z programów telewizyjnych - spec od łączenia starych przepisów z nowoczesną kuchnia - Karol Okrasa.

- Festiwal Ziemniaka, to obok Święta Chleba, sztandarowa impreza organizowana przez skansen - mówi dyrektor placówki Ilona Jaroszek-Nowak:

Festiwal Ziemniaka to impreza odwiedzana przez całe rodziny. - Tej imprezy nie da się porównać z żadnym innym wydarzeniem - powtarzali zgodnie radomianie:

Skansen odwiedzili także radomscy parlamentarzyści:

Pogoda dopisała - panie z Kół Gospodyń Wiejskich, jak mogły, uwijały się, by nadążyć z serwowaniem swoich potraw. Były porka, pyzy, kwaśnica, zalewajka i pierogi. Chętnych do degustacji potraw nie brakowało:

Młodzi i dorośli mogli też zobaczyć, jak dawniej kopano ziemniaki i jakich maszyn i urządzeń do tego celu wykorzystywano. Odważniejsi, sami sięgali po motyki. A gdy już ukopali, to wrzucali ziemniaki do ogniska:

Dużym zainteresowaniem cieszyło się stanowisko, na którym wyplatano kosze z wikliny:

Stałym punktem imprezy jest konkurs na najlepszą potrawę z ziemniaków. W tym roku o miano najlepszej rywalizowała rekordowa liczba 35 potraw. Ostatecznie w konkursie na "Potrawę regionalną z ziemniaków" ocenianą przez jury z Karolem Okrasą na czele zwyciężyły zawijańce kartoflane z gryką i grzybami leśnymi w wykonaniu zespołu folklorystycznego "Piątkowy Stok", drugie miejsce zajęła zalewajcyna stowarzyszenia "Aktywni na Targowej" ze Skaryszewa i trzecie barabony Koła Gospodyń Wiejskich "Super Babki" ze Skłobów.

Jak impreza, to nie mogło zabraknąć zabawy na dechach. W takt oberków przygrywała kapela Tomasza Stachury i kapela Pńczaków i Adama Tarnowskiego. Festiwal co roku kończy sezon imprez plenerowych w Muzeum Wsi Radomskiej.