KULTURA
Muzeum Wsi Radomskiej zaprasza na kartoflane święto
Muzeum Wsi Radomskiej zaprasza w niedzielę, 2 października na Święto Pieczonego Ziemniaka. W programie wiele punktów związanych z jesiennymi obrządkami w gospodarstwie. Gościem specjalnym imprezy będzie, jak co roku, znany kucharz Karol Okrasa. Impreza odbywać się będzie w godz. 12.00-19.00.
Festiwal to impreza, której nie trzeba specjalnie reklamować. Każdego roku do radomskiego skansenu zaglądają tłumy zwiedzających.
Gościem specjalnym imprezy będzie Karol Okrasa, znany kucharz oraz autor popularnych, telewizyjnych programów kulinarnych. Jak co roku stanie on na czele jury w konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną z ziemniaków przygotowaną przez koła gospodyń wiejskich z okolic Radomia.
Na polach muzealnych od godz.12 do 18 odbywać się będą pokazy kopania ziemniaków oraz innych sezonowych prac ręcznych i mechanicznych; o godz.14.30 Zespół Obrzędowy „Ostałki” z Ostałówka zaprezentuje obrzęd Okrężnej towarzyszący tradycyjnemu zakończeniu zbiorów:
- na polanie pod wiatrakiem o godz. 13.00 rozpocznie się konkurs na najlepszą potrawę regionalną z ziemniaków, a o 15.00 swój pokaz kulinarny zainauguruje słynny szef kuchni Karol Okrasa;
- w zagrodzie z Chomentowa pokaz kiszenia kapusty przedstawi Zespół Obrzędowy Zaborowianki z Zaborowia; a przy chałupie z Bartodziejów będzie można poznać technikę wyplatania wiklinowych koszy na ziemniaki w wykonaniu Grzegorza Gordata;
- na scenie „Pod dębem” o 12.30 wystąpi zespół „Wolanianki”, następnie Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy „Korzenie” z Łaguszowa o 13.30 zaprezentuje inscenizację „Pierzoki” prezentującą tradycje związane z darciem pierza; o godzinie 15.00 rozpocznie się potańcówka, która potrwa do 19.00; do tańca przygrywać będą kapele: Henryka Gwiazdy, Jana Tarnowskiego i Braci Urbańczyków.
Ponadto w programie: jesienne warsztaty dla dzieci; kiermasz twórczości ludowej, pieczenie ziemniaków w popiele, Eko Ryneczek.