Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Franciszka Ksawera Cabrini, dziewica i zakonnica
Dziś jest: Niedziela, 22 grudnia 2024

RADOM

Jak upiec dobry chleb?

środa, 30 sierpnia 2017 12:27 / Autor: Michał Kaczor
fot. Michał Kaczor/Radio Plus Radom
Michał Kaczor

Już w niedzielę Święto Chleba. Zajrzeliśmy do jednej z radomskich piekarni i sprawdziliśmy, jak upiec dobry chleb.

Praca piekarza wymaga wielu poświęceń. Żebyśmy każdego ranka mieli świeże pieczywo, wypieki muszą być robione w nocy.

- Praca piekarza jest bardzo ciężka. Przeważnie piekarz w Radomiu pracuje wieczorem do rana. Człowiek przyzwyczajony do spania w nocy - niestety. Piekarz jest takim zawodem, gdzie pracuje się przeważnie w nocy i jest to bardzo męczące dla organizmu. Piekarz ma taki niewdzięczny zawód, że jeżeli jest święto, on musi napiec na 2-3 dni. Piekarz nie świętuje żadnego dnia - mówi Lucjan Odzimek, kierownik piekarni Fogiel & Fogiel.

Lucjan Odzimek podkreśla, że w piekarni Fogiel & Fogiel chleb wypieka się z naturalnych składników.

- Zaczyna się od zaczątku, takich gruntów, jak kwas, później jest półkwas i kwas. Można powiedzieć, że to proces prowadzony od rana do wieczora. To metoda z pradziada. Rozczyna i z tego powstaje później chleb wieczorem na rano - mówi Lucjan Odzimek z piekarni Fogiel & Fogiel.

Cały proces zrobienia bochenka chleba trwa około 2-2,5 godziny. Trzeba mieć do tego mąkę, wodę, sól, drożdże i ewentualnie ziarna. Tłumaczy Piotr Kozicki, ciastowy.

Piec, w którym piecze się chleb musi być rozgrzany do temperatury 220-240 stopni. Żeby trafił na nasze stoły rano, cały proces rozpoczyna się wieczorem.

- Zależy wszystko od produkcji i ilości sztuk. Jeżeli jest mało, to wiadomo, że można później, ale jeżeli, tak jak my mamy około 100 produktów, to zaczynamy wieczorem, około 19 - dodaje Lucjan Odzimek.

Chleb pieczony w radomskich piekarniach wyróżnia przede wszystkim jakość - przekonuje Tadeusz Fogiel.

Najróżniejsze gatunki chleba z radomskich piekarni z pewnością pojawią się w niedzielę na Święcie Chleba. To w Muzeum Wsi Radomskiej od 10:00.