Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
TRANSMISJA MSZY ŚW.
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Franciszka Ksawera Cabrini, dziewica i zakonnica
Dziś jest: Niedziela, 22 grudnia 2024

RADOM

Warzywa i owoce budują odporność

poniedziałek, 05 października 2020 09:53 / Autor: Monika Nowakowska
Warzywa i owoce budują odporność
foto: pixabay/idornbrach
Monika Nowakowska

Jesień widoczna jest już nie tylko w kalendarzu, ale także za oknem. Czas, aby zawitała w naszej kuchni! Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru, pysznego smaku, a także witamin i wartości odżywczych. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i odpornością, która jest nam teraz szczególnie potrzebna.

Zalet sezonowych, lokalnych warzyw i owoców nie da się przecenić – są smaczne i zdrowsze, a do tego tańsze niż warzywa niesezonowe - transportowane z daleka, bez smaku i naszpikowane chemią. Jesienią trzeba się pożegnać z truskawkami, fasolką szparagową czy bobem, ale to nie znaczy, że jesienny jadłospis będzie uboższy. Będzie po prostu inny, bogaty w sezonowe warzywa i owoce, które latem są niedostępne - mówi dietetyk Patryk Żyszczyński:

Jesień kojarzy nam się w żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwach. I takie też są warzywa i owoce, po które szczególnie powinniśmy sięgać o tej porze roku:

Jesień to przede wszystkim sezon na dynię, cukinię, paprykę, bakłażana, buraki oraz śliwki i gruszki. Owoce i warzywa sezonowe dają wiele możliwości do eksperymentowania w kuchni i poznawania nowych smaków - przekonuje szef kuchni Michał Fabiszewski:

A z jakich owoców i warzyw korzystają radomianie i do jakiego typu potraw i przetworów ich używają?

Lista powodów, dla których warzywa i owoce jesienne warto dodawać do codziennej diety jest bardzo długa. Poza dynią, warto korzystać też z cukini. Ta jest świetnym dodatkiem do zup, placków i burgerów warzywnych, a także z grilla. Bakłażan jest doskonały w postaci grillowanej i w zapiekankach. Brokuły można podawać np. w sosach do makaronu i zapiekankach. Buraki nadają się do zup, do pieczenia, ale także jako składnik ciast. Kalarepa jest najlepsza na surowo, a pokrojona na kawałki może być wykorzystywana do moczenia w dipach. Papryka sprawdza się w daniach z makaronu i ryżu, w pastach na kanapki, pieczona i grillowana. Jabłka i gruszki na surowo, ale warto zrobić także pieczone jabłka oraz gruszki w sosie waniliowym. Pigwa najlepiej nadaje się na dżemy i konfitury.