Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
POPOŁUDNIE PLUS RADOM
Sylwia Pysiak
Patron dnia: św. Franciszek Ksawery, prezbiter
Dziś jest: Wtorek, 03 grudnia 2024

RADOM

Bezpieczne grzybobranie

sobota, 19 października 2024 09:30 / Autor: Monika Nowakowska
Bezpieczne grzybobranie
foto: RDLP/Radom
Monika Nowakowska

''Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia'' - Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna i Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu zapraszają na wyjątkową wystawę o grzybach. Ponad 60 atrap grzybów będzie można oglądać do 28 października.

Pogoda sprzyja poszukiwaniom najdorodniejszych okazów, a tymczasem o bezpieczeństwo zbierających dbają aż dwie radomskie instytucje. Chodzi o to, aby do barszczu czy pierogów, przypadkiem, nie trafiły trujące okazy.

Grzyby jadalne i niejadalne. Jak je odróżnić? Dla sprawnego grzybiarza to żaden problem. Gorzej, gdy za zbieranie runa leśnego biorą się amatorzy. Specjalnie dla nich radomska Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna oraz leśnicy uruchomili wystawę pt.: „Poznaj grzyby, unikniesz zatrucia”.

- Mamy na tej wystawie 61 atrap grzybów, które wypożyczamy co roku z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. Nasi pracownicy chętnie dzielą się swoją wiedzą, doświadczeniem i filmami, które opowiadają o tym, jak zbierać grzyby i być bezpiecznym - mówi Jolanta Wolszczak, zastępca dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu.

To już XIV edycja wystawy. Można na niej dokładnie obejrzeć każdego grzyba z bliska w pięknej scenerii przygotowanej przez leśników. - Wybierając się do lasu, pod żadnym pozorem nie zbierajmy grzybów, których nie znamy - mówi rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu Edyta Nowicka:

- Uważajmy na osobniki młode, bo gdy na przykład prawdziwek jest młody, to potrafi do złudzenia przypominać młode grzyby innych gatunków, na przykład muchomora sromotnikowego. Uważajmy też na czubajkę kanię, a ona bywa mylona przez niedoświadczonych grzybiarzy z muchomorem sromotnikowym - tłumaczy Nowicka.

Wystawa ma przede wszystkim walor edukacyjny. Jeśli mamy wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny, to bezpieczniej go zostawić. Można też zwrócić się o pomoc do sanepidu.

- Mamy Sekcję Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia. Codziennie, jak już jest sezon grzybowy, to wydajemy certyfikaty dla grzybów - zachęca Jolanta Wolszczak.

Grzyby można oddać do sprawdzenia w godzinach pracy sanepidu, czyli od 7.30 do 15.00.

Wystawa będzie czynna do 28 października.