Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Serwulus
Dziś jest: Poniedziałek, 23 grudnia 2024

REGION

Smak ekologicznej żywności

czwartek, 21 czerwca 2018 07:26 / Autor: Michał Kaczor
fot. mazovia.pl
Michał Kaczor

Już po raz 15. odbył się konkurs "Smak ekologicznej żywności". Uczniowie mazowieckich szkół podstawowych i gimnazjów zmierzyli się z pytaniami o ekologicznym rolnictwie i produktach z niego pochodzących.

Pytania wymagały pogłębionej wiedzy na temat ekologicznego rolnictwa czy wartości odżywczej poszczególnych produktów. Uczestnicy odpowiadali m.in. na to, czym zajmuje się EFSA, co to jest matcha, ile razy dziennie powinno się spożywać owoce, czym charakteryzują się produkty "fairtrade" czy też kiedy obchodzimy Światowy Dzień Żywności.

– Mamy właśnie piętnastą edycję konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Spośród 43 szkół podstawowych i 24 gimnazjów z całego Mazowsza, które przeprowadziły eliminacje wyłoniliśmy finalistów, których zaprosiliśmy dzisiaj do Warszawy na finał konkursu. Mieli oni za zadanie rozwiązać testy wiedzy, oczywiście w dwóch kategoriach wiekowych dla szkół podstawowych i gimnazjów. Ogromnie nas cieszy, że jest tak duże zainteresowanie i zapał młodzieży do poznawania tej wcale nie łatwej wiedzy o ekologicznym rolnictwie, o ekologicznych metodach produkcji. Być może to właśnie z nich w przyszłości wyrosną ludzie, którzy będą produkować taką żywność, upowszechniać ją lub po prostu będą dużo o niej wiedzieć – mówi Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich urzędu marszałkowskiego.

Do ostatniego etapu przystąpiło 32 uczniów ze szkół podstawowych i 22 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej zmierzył się z 20 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz 10 pytaniami wielokrotnego wyboru.

Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:·

 

szkoły podstawowe:

I miejsce – Liwia Karakula – Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 1 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Janusza Kusocińskiego w Sokołowie Podlaskim,

II miejsce – Aleksandra Szmidt – Zespół Szkół w Drobinie (pow. płocki),

III miejsce – Zuzanna Dudek – Szkoła Podstawowa Nr 2 w Ząbkach (pow.  wołomiński);

 

gimnazja:

I miejsce – Weronika Wagner – Gimnazjum im. Jana Pawła II w Starym Lubotyniu (pow. ostrowski),

II miejsce – Aleksandra Nurkiewicz – Szkoła Podstawowa Nr 1 w Ostrowi Mazowieckiej,

III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa w Lesznie – Gimnazjum (pow. warszawski zachodni).

 

Nagrodami w konkursie były – za każde I miejsce – tablet, za II – aparat cyfrowy, a za III – słuchawki bluetooth i książki „Pij zielone. Soki, koktajle, smoothies”, „Gotuję, nie marnuję kuchnia ZERO WASTE po Polsku” Sylwii Majcher. Na wszystkich uczestników końcowego egzaminu oraz ich opiekunów czekała także miła niespodzianka – wycieczka na Stadion PGE Narodowy w Warszawie.