REGION
Mazowsze bogate w smaki!
Wymiana doświadczeń przedstawicieli Szlaków Kulinarnych Mazowsza, Członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, panel ekspertów, debata i wiele przysmaków lokalnej produkcji. W Mleczkowie odbył się I Kongres Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
Celem Kongresu było przedstawienie problemów i wyzwań przed jakimi stają producenci zdrowej, ekologicznej żywności. Każdy, kto zajmuje się produkcją styka się z wieloma wyzwaniami - to przede wszystkim zachowanie jakości, troska o dystrybucję i odpowiednią cenę oraz najważniejsze - zadowolenie klienta. Uczestnicy zastanawiali się, jak osiągnąć sukces nie tylko na rynku lokalnym, ale również wojewódzkim.
Kongres zorganizowała Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki”. Potrzebę zdrowego żywienia dostrzega prezes Stowarzyszenia Cezary Nowek. Jak podkreśla lokalne produkty spełniają wszelkie normy:
Sieć Kulinarnego Dziedzictwa na Mazowszu zrzesza gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, sklepy i restauracje, które pod szyldem Kulinarne Dziedzictwo Mazowsze oferują wysokiej klasy produkty i dania. - Jeśli ktoś zobaczy tablicę z napisem "Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze" może być pewien, że produkt powstał na Mazowszu i w dużej części z lokalnych składników. - Trzeba podtrzymywać dziedzictwo kulinarne i kulturalne - podkreśla Radosław Rybicki - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego:
Kozie sery na słodko lub na słono oraz pasta jajeczna ze strusiego jaja - takie przysmaki serwuje gospodarstwo rolne Grażyny i Kazimierza Połczyńskich ze Skrzynna. Jak zauważa niewiele osób ma czas na to, by myśleć o tym, co je. - Dopiero w pewnym wieku zastanawiamy się nad tym, jak wygląda nasze żywienie, czytamy etykiety. - Musimy promować naszą, zdrową żywność:
Region radomski - zwłaszcza ziemia przytycka - bogate są w paprykę. Dlatego na kongresie nie mogło zabraknąć tego warzywa. Okazuje się, że papryka to nie tylko leczo czy faszerowana, ale również... dżem. Sekretem potraw Elżbiety Bień są naturalne produkty:
Nie tylko dania, ale również napoje mogą stać się sposobem na "zdrowy biznes". Przykładem takiego produktu jest "Smaczek z Doliny Radomki". - W Polsce mamy bardzo dobrą żywność, która nie jest wystarczająco promowana, ale również doceniana - zauważa producentka soku Monika Bankiewicz:
I Kongres Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza odbył się w hotelu Karo w podradomskim Mleczkowie. Miejsce nie było przypadkowe - hotel również wpisany jest do Sieci Kulinarnego Dziedzictwa na Mazowszu. - Goście, którzy nas odwiedzają, zwracają uwagę na to, co jedzą i skąd pochodzą produkty. Wolą zjeść coś lokalnego, niż zagranicznego - mówi Arkadiusz Janas - menadżer hotelu:
I Kongres Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze zorganizowany został w ramach realizowanego przez LGD "Razem dla Radomki" projektu dofinansowanego ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Jego celem jest nawiązanie współpracy pomiędzy członkami sieci Dziedzictwa Kulinarnego, przedsiębiorcami, rolnikami, restauratorami, samorządami i blogerami kulinarnymi, przewodnikami turystycznymi, lokalnymi Biurami Podróży by pokazać i ułatwić drogę do wypromowania i zaistnienia na rynku nie tylko lokalnym, ale i szerszym - produktu i producenta. Dopełnieniem całości projektu będzie wydanie e-booka. Dzięki temu bezpłatnemu elektronicznemu przewodnikowi zdobyć będzie można informacje związane z turystyką kulinarną.
https://radioplus.com.pl/index.php/region/34373-mazowsze-bogate-w-smaki#sigProGalleriafa0cd637af