REGION
Ceny drobiu idą w dół
Radomianie i mieszkańcy regionu narzekają na wzrost cen mięsa drobiowego - w ostatnich dniach opłaty wzrosły z 2,70 do 3,60 zł/kg. Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza w Warszawie odpowiada, że podejmuje działania, by ceny drobiu nie rosły.
W swoim oświadczeniu, Krajowa Rada Drobiarstwa pisze, że w ostatnich dniach w środkach masowego przekazu pojawiło się wiele informacji oraz doniesień dotyczących nagłego i wysokiego wzrostu cen drobiu. - Jako Krajowa Rada Drobiarstwa chcielibyśmy zaznaczyć, że producenci drobiu nie szczędzą sił i środków, by utrzymać swoją produkcję na dotychczasowym poziomie. Dlatego z niepokojem obserwowaliśmy to, co działo się z cenami mięsa drobiowego, a czego konsekwencje ponosili konsumenci - czytamy.
W piątek na rynku drobiarskim w całym kraju nastąpiły obniżki, które spowodowały redukcję średniej stawki za skup kurczaków o 1,05 zł/kg. Spadła także cena za tuszkę. Na podstawie danych zebranych w 11 ubojniach w całym kraju, cena tuszki drobiowej w hurcie spadła w ciągu zaledwie trzech dni o 1,19 zł/kg.
Krajowa Rada Drobiarstwa dodaje, że chwilowy wzrost cen spowodowany był przede wszystkim problemami związanymi z dostępnością pracowników czy zakłóceniami w transporcie, szczególnie międzynarodowym. Innym powodem wzrostu cen były, zdaniem Rady, gwałtowny wzrost zapotrzebowania na niektóre rodzaje mięsa drobiowego, głównie mięsa kurczaków, w tym filetów z piersi. - Jednak poziom ich wzrostu oferowany dla branży drobiarskiej w żaden sposób nie odzwierciedlał wzrostu cen dla konsumentów. Obecnie ceny oferowane zakładom przetwórczym powróciły do poziomu średnich cen z poprzednich tygodni - czytamy w komunikacie.
Krajowa Rada Drobiarstwa dodaje, że na niemal niezmienionym poziomie kształtują się natomiast ceny mięsa indyczego. - Jako branża pragniemy zaapelować do dystrybutorów o pełną transparentność i prezentowanie cen, po jakich odbierają towar od producentów. Dzięki temu wszyscy będziemy mogli zobaczyć różnicę między ceną, jaką płaci klient w sklepie, a ceną jaką otrzymuje producent - czytamy.