Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Gelazy I, papież
Dziś jest: Czwartek, 21 listopada 2024

REGION

Grójeckie jabłka dla nauczycieli z Warszawy

środa, 14 października 2020 11:18 / Autor: Weronika Chochoł
Grójeckie jabłka dla nauczycieli z Warszawy
fot. pixabay.com (annafill28)
Weronika Chochoł

Zamiast kwiatów i czekoladek - jabłka dla nauczycieli. Z taką inicjatywą wyszli harcerze Stołecznej Chorągwii ZHP we współpracy ze Stowarzyszeniem "Sady Grójeckie". 

Nauczyciele z 20 szkół ze śródmieścia Warszawy otrzymają dziś zdrowy prezent - Jabłka Grójeckie ChOG

- Uważam, że to bardzo ciekawa inicjatywa - mówi Magdalena Wrotek-Figarska - dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie. - Nie zastanawialiśmy się ani chwili, po tym jak stołeczni harcerze zwrócili się do nas z propozycją takiego uczczenia Dnia Nauczyciela. Jabłko to prawdziwa bomba witaminowa, a jak mówi przysłowie: jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z daleka ode mnie, ich regularne spożycie, pozytywnie wpływa na naszą odporność. Zdrowie nauczycieli w obecnej chwili powinno być troską nas wszystkich. Mamy nadzieję, że na tej akcji nasza współpraca się nie skończy, tym bardziej, że wspólnie z harcerzami, przekazywaliśmy już jabłka na początku pandemii seniorom i osobom przebywającym na kwarantannie. Przy okazji chcemy promować zmianę nawyków żywieniowych Polaków, którzy jak pokazują badania wciąż jedzą za mało warzyw i owoców. 

Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców na świecie. W Polsce każdy mieszkaniec spożywa średnio kilkanaście kilogramów tego owocu rocznie.

Warto podkreślić, że co czwarte jabłko w Europie pochodzi z Polski. Jednym z największych zagłębi sadowniczych jest powiat grójecki. W zeszłym roku polskie jabłka były eksportowane do 47 państw świata.

O tym, że trzeba jeść ich więcej świadczą badania naukowe. W jednym świeżym jabłku znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, A, E i K. W skórce jabłka znajdują się bardzo silne antyoksydanty, takie jak: katechiny, procyjanidyny, kwas chlorogenowy. Są one szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i wykazują silne działania przeciwzapalne. Jedząc je regularnie zdecydowanie poprawiamy odporność organizmu.