Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Cecylia, dziewica i męczennica
Dziś jest: Piątek, 22 listopada 2024

Mazowsze

III Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej

poniedziałek, 07 grudnia 2020 17:27 / Autor: Elżbieta Warchoł
III Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej
foto: Jabłka grójeckie Urszula Sobieszek, 1 miejsce
Elżbieta Warchoł

Jak pięknie wygląda, a jak musi smakować?

Znani są zwycięzcy III edycji konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej”. Jury wybierało laureatów spośród 70 zgłoszonych prac. Wybór nie był łatwy. Nagrody zostały przyznane w kategoriach: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze i Lista Produktów Tradycyjnych.

Tematem pierwszej kategorii były: produkty, potrawy lub napoje posiadające logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Temat drugiej kategorii pozwalał autorom na dowolną interpretację przedstawienia: produktu, potrawy lub napoju wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza.

Na fotografiach utrwalony został między innymi chleb hruby, sękacz, smalec, naleśniki starokornickie, pyzy z mięsem, ale także jabłka grójeckie, miód kozienicki, bułki drożdżowe jagodzianki czy napój z kwiatu czarnego bzu.

W kategorii Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza: 1 miejsce zajęła Agnieszka Sochal, w kategorii Lista Produktów Tradycyjnych: 1 miejsce zdobyła Urszula Sobieszek. Pełna lista laureatów i wyróżnionych na https://www.mazovia.pl/konkursy--szkolenia/konkursy-fotograficzne/art