Mazowsze
III Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej
Jak pięknie wygląda, a jak musi smakować?
Znani są zwycięzcy III edycji konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej”. Jury wybierało laureatów spośród 70 zgłoszonych prac. Wybór nie był łatwy. Nagrody zostały przyznane w kategoriach: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze i Lista Produktów Tradycyjnych.
Tematem pierwszej kategorii były: produkty, potrawy lub napoje posiadające logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Temat drugiej kategorii pozwalał autorom na dowolną interpretację przedstawienia: produktu, potrawy lub napoju wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza.
Na fotografiach utrwalony został między innymi chleb hruby, sękacz, smalec, naleśniki starokornickie, pyzy z mięsem, ale także jabłka grójeckie, miód kozienicki, bułki drożdżowe jagodzianki czy napój z kwiatu czarnego bzu.
W kategorii Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza: 1 miejsce zajęła Agnieszka Sochal, w kategorii Lista Produktów Tradycyjnych: 1 miejsce zdobyła Urszula Sobieszek. Pełna lista laureatów i wyróżnionych na https://www.mazovia.pl/konkursy--szkolenia/konkursy-fotograficzne/art