Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Cecylia, dziewica i męczennica
Dziś jest: Piątek, 22 listopada 2024

Opoczno

Wypiekali chleb z opoczyńskim muzeum

piątek, 08 października 2021 14:32 / Autor: Marcin Prejs
Wypiekali chleb z opoczyńskim muzeum
Fot. Muzeum Regionalne w Opocznie
Marcin Prejs

Zakończyły się warsztaty pieczenia chleba. Zorganizowało je opoczyńskie muzeum.

Warsztaty pieczenia chleba prowadzone były w ramach realizowanego przez Muzeum Regionalne w Opocznie projektu „Od ziarenka do bochenka”. W ramach warsztatów uczestnicy mogli wziąć udział w zajęciach teoretycznych prowadzonych przez etnografa Stanisławę Dłużewską-Pawlik, która przedstawiała informacje dotyczące dawnych prac polowych i czynności związanych z procesem uzyskiwania ziarna i przygotowywania chleba. Można było także zwiedzić wystawy stałe i czasowe opoczyńskiego muzeum. W projekcie brali udział podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego „Centrum Edukacji i Rozwoju” im. św. Jana Pawła II w Opocznie oraz zainteresowani wypiekiem chleba mieszkańcy Opoczna i okolic.

Po zajęciach teoretycznych uczestnicy warsztatów mogli spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Zajęcia praktyczne w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym „Centrum Edukacji i Rozwoju” w Opocznie odbywały się od 1 do 7 października. Dzieci i młodzież podjęły się zadania upieczenia chleba. Podzieleni na sześć grup podopieczni Centrum Edukacji i Rozwoju w czasie warsztatów poznawali tajniki wypieku chleba pod czujnym okiem instruktorów. Mogli stać się prawdziwymi piekarzami, sprawdzić swoje siły w wyrabianiu ciasta.

Zajęcia praktyczne dla indywidualnych uczestników warsztatów pieczenia chleba odbywały się natomiast w trzech turach w świetlicach wiejskich na terenie gminy Opoczno. Pierwsze z zajęć odbyły się 5 października w Kruszewcu Kolonii, kolejne zaś w Karwicach 6 października i ostatnie 7 października w Sitowej. Na warsztatach zebrani goście pod czujnym okiem pań z poszczególnych KGW oraz etnograf Stanisławy Dłużewskiej-Pawlik mogli sprawdzić się w roli piekarzy. Poznawali sprawdzone przepisy na domowy chleb i własnymi siłami przerabiali przygotowane ciasto do wypieku.

W trakcie każdych zajęć wyświetlany był film „Opowieść o chlebie. Rolniczy i duchowy wymiar chleba w Opoczyńskiem” będący nieodłączną częścią projektu „Od ziarenka do bochenka”. Warsztatom każdorazowo towarzyszył także swojski poczęstunek.

Muzeum Regionalne w Opocznie dziękuje dyrekcji i pracownikom Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Opocznie, KGW w Kurszewcu Kolonii pod kierownictwem Lucyny Wąsik, KGW w Karwicach pod kierownictwem Barbary Wijaty i Anny Frączek oraz KWG w Sitowej kierowanemu przez Halinę Cabaj i Krystynę Świerczyńską za pomoc w realizacji przedsięwzięcia.

Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.