Opoczno
Opoczyńskie bomby i inne przysmaki
Pazicha, porka, tarcioch i oczywiście bomby opoczyńskie - m.in. przepisy na takie potrawy znalazły się w najnowszej publikacji Gminy Opoczno. Promocji albumu towarzyszyły kulinarne pokazy oraz degustacje.
„Zasmakuj. Opoczyńskie” - taki właśnie tytuł nosi najnowsza publikacja Gminy Opoczno. Wpisuje się ona w cykl albumowych wydawnictw ostatnich lat dotyczących kultury i tradycji ludowej regionu. Wcześniej ukazały się „Zainspiruj się. Opoczyńskie” oraz „Czas i świętowanie. Opoczyńskie”. Do wszystkich zdjęcia wykonał Przemysław Siepski. W najnowszej publikacji są oczywiście przepisy na poszczególne dania, a całość opatrzona została tekstem etnolog Emilii Panfil.
Promocji wydawnictwa towarzyszyły pokazy kulinarne oraz degustacje. Razem z gospodyniami wiejskimi z terenu gminy Opoczno zalewajkę, porkę oraz bomby gotował dla uczestników wydarzenia szef kuchni Adam Chrząstowski. Przed publicznością wystąpiła także Kapela Opocznianka.
Przedsięwzięcie zrealizowane zostało dzięki pozyskanym przez samorząd funduszom norweskim.
Posłuchaj naszej relacji z tego wydarzenia:
https://radioplus.com.pl/index.php/region/71976-opoczynskie-bomby-i-inne-przysmaki#sigProGalleriaf305710be1