Końskie
W Maleńcu kulinarne warsztaty dla seniorów
Były podpłomyki z leśnymi dodatkami, a nawet gulasz z dziczyzny. Nadleśnictwo Radoszyce zorganizowało ciekawe warsztaty dla seniorów.
Kulinarne warsztaty dla seniorów przeprowadzone zostały w Maleńcu. Wydarzenie było doskonałą okazją do integracji, ale także nauki. Uczestnicy nie tylko poznawali nowe przepisy, ale również pogłębiali wiedzę o właściwościach produktów i żywności pochodzenia leśnego. Seniorzy ćwiczyli swoje umiejętności, wymieniali się doświadczeniami w zakresie gotowania oraz poznawali nowe techniki kulinarne.
Jednym z elementów warsztatów kulinarnych było przygotowanie podpłomyków z leśnymi dodatkami. Królowały tutaj podgrzybki w postaci musu oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Głównym daniem był gulasz z dziczyzny z dodatkiem kluseczek przygotowanych przez uczestników warsztatów.
W czasie warsztatów nie zabrakło także specjalnego stoiska z produktami „Dobre z Lasu”. Soki oraz konfitury z owoców pochodzących z drzew i krzewów leśnych, napary ziołowe oraz ciasteczka żołędziowe marki Lasów Państwowych cieszyły się dużym zainteresowaniem seniorów. Wydarzenie w Maleńcu zorganizowane zostało pod nazwą: „Warsztaty kulinarne z seniorami. Zajęcia edukacyjne nt. żywności pochodzenia leśnego”.
https://radioplus.com.pl/index.php/region/77933-w-malencu-kulinarne-warsztaty-dla-seniorow#sigProGalleriad6e2c5e792