Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
To było spotkanie pełne sportowych emocji
22 listopada 2024, 14:51
Pewne zwycięstwo Czarnych Radom
17 listopada 2024, 15:40
Wygrana Radomki w pucharze CEV
08 listopada 2024, 09:07
Radomiak zremisował z Piastem
03 listopada 2024, 15:41
IV Konkurs Szachowe Zaduszki
02 listopada 2024, 09:01
Komunikat Zarządu RKS Radomiak
31 października 2024, 10:38
SUPER SPRINT z okazji Święta Niepodległości
24 października 2024, 12:38
Radomianin medalistą mistrzostw Europy
23 października 2024, 15:40
Wygrana Radomiaka z Puszczą Niepołomice
22 października 2024, 11:00
Szczypiornistki ELMAS-KPS APR Radom wracają na parkiety Ligi Centralnej
09 października 2024, 12:02
Wygrana Radomki
07 października 2024, 10:02
Kolejna porażka Czarnych
06 października 2024, 14:27
NAJNOWSZE
1
Jest decyzja środowiskowa dla budowy S12
2
Rekordzista oddał 80 litrów krwi
3
ZUS: „renta wdowia”. Wnioski od stycznia 2025 r.
4
Mazowieckie Forum Społeczne – święto pracownikó...
5
Historyczny dzień dla Szkoły Muzycznej w Kozien...
6
To było spotkanie pełne sportowych emocji
7
Rzecz o Majdanku
8
Radomska szkoła będzie kształciła hakerów