Aktywnie i zdrowo
Zdrowo na świątecznym stole
Cukier brzozowy zamiast białego cukru, krem z daktyli zamiast kremu z torebki, spód mazurka z mąki kokosowej i orzechów zamiast ciasta ze sztucznymi dodatkami, warzywa ze zdrowymi olejami - sposobów na to, aby świąteczne dania były i zdrowe i smaczne jest bardzo wiele. Kilka z nich zdradza Aneta Czarnecka - współwłaścicielka sklepu "Nasze Kasze" w Radomiu.
Posłuchaj rozmowy z Anetą Czarnecką, jak sprawić, aby świąteczne potrawy były zdrowe:
Rozmawiała Beata Okulińska.
I jeszcze dwa przepisy na zdrowe dania:
- Smoothie z kaszy jęczmiennej
Składniki: 1/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 3 daktyle, szklanka mleka, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie: Zagotuj mleko, włóż do niego daktyle, odczekaj chwilę. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Możesz ozdobić łyżeczką ulubionej konfitury, czekolady lub płatkami kokosa.
- Kopytka z kaszy jęczmiennej
Składniki: 150 g kaszy jęczmiennej, 500 ml wody, cebula, 2 jaja, 3 łyżki masła, łyżka posiekanej pietruszki lub kopru, szczypta soli i mąka do podsypania
Przygotowanie: Posiekaną cebulę zeszklij na łyżce masła. Zagotuj osoloną wodę, dodaj cebulkę i kaszę. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Ubij pianę z białek. Pozostałe masło ubij z żółtkami na pulchną masę. Do masy dodaj ostudzoną kaszę i zieleninę i wymieszaj. Na koniec dodaj białka, delikatnie mieszając. Stolnicę obficie posyp mąką, uformuj z ciasta wałek i pokrój na kopytka. Gotuj ok. 5 minut w osolonym wrzątku.