Aktywnie i zdrowo
Dlaczego warto jeść miód?
Po miód warto sięgać nie tylko dlatego, że jest słodki i ma niepowtarzalny smak. Miód przede wszystkim jest bardzo zdrowy.
Miód działa korzystnie na układ oddechowy i pokarmowy, łagodzi stres, pomaga poprawić wzrok, reguluje ciśnienie krwi i jest naturalnym antybiotykiem.
Mamy wiele rodzajów moidu (np. gryczany, lipowy, akacjowy, wielokwiatowy), różnią się między sobą smakiem, kolorem i działaniem prozdrowotnym. Ważne, by miód kupować ze sprawdzonych, najlepiej polskich pasiek, bo wtedy mamy gwarancję dobrej jakości produktu i skorzystamy ze wszystkich dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą spożywanie miodu.
Miód zachowuje najwięcej składników prozdrowotnych gdy nie jest przetwarzany i poddawany działaniu wysokiej temperatury.
Nadaje się do przeróżnych dań, nie tylko do deserów. Może być np. składnikiem marynaty do mięsa czy sosu.
Posłuchaj rozmowy o miodzie z Anetą Czarnecką, współwłaścicielką sklepu "Nasze Kasze" i propagatorką zdrowego stylu życia:
Rozmawiała Beata Okulińska.