Aktywnie i zdrowo
Kasztany jadalne
Coraz częściej w naszych sklepach spotykamy kasztany jadalne, gotowe do spożycia lub w formie mąki kasztanowej. Warto po nie sięgać, bo nie tylko są smaczne, ale też mają sporo wartości odżywczych. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, potas, tłuszcze nienasycone i lecytynę. Kasztany jadalne możemy jeść na surowo, ugotowane lub pieczone. Mąkę z kasztanów możemy dodać np. do wypieków.
Uwaga! Kasztany, które spotykamy w naszych parkach to nie kasztany jadalne. To kasztany zwyczajne, których się nie je. Warto je położyć koło komputera czy telewizora, bo pochłaniają szkodliwe fale, emitowane przez te urządzenia. Co ważne, tych kasztanów możemy połozyć najwyżej kilka. Ich nadmiar może powodować bóle głowy.
Posłuchaj rozmowy o kasztanach. O ich właściwościach zdrowotnych mówi Jarosław Seremak ze sklepu ze zdrową żywnością:
Rozmawiała Beata Okulińska.