Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Jerzy, męczennik
Dziś jest: Środa, 24 kwietnia 2024

Wydarzenia

Dziś Dzień Czekolady

czwartek, 07 lipca 2022 12:30 / Autor: Magdalena Król
fot. AlexanderStein/pixabay.com
Magdalena Król

Czekolada to z pewnością jeden z najbardziej empatycznych łakoci, który należy do ulubionych słodyczy Polaków. Ale jej wysoka wartość energetyczna sprawia, że dawkujemy sobie tę słodką przyjemność. W jaki sposób czekolada wpływa na nasze organizm i zdrowie? Czy rzeczywiście wpływa korzystnie na serce?

Swoje wyjątkowe właściwości czekolada zawdzięcza przede wszystkim kakao – podstawowemu składnikowi używanemu w jej produkcji. Zawarte w nim flawonoidy wykazują zdolność do zmniejszania stężenia LDL-cholesterolu (tzw. złego cholesterolu) i trójglicerydów, zwiększenia stężenia LDL-cholesterolu (tzw. dobrego cholesterolu), obniżania ciśnienia tętniczego krwi i ograniczania powstawania w organizmie czynników prozapalnych. Wszystkie te działania wpisują się w obszar ograniczania czynników ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych.

Gorzka czekolada ma również wpływ na nasz poziom skupienia, stymulując pracę mózgu. Umysł pobudza również obecna w niej pirazyna, wpływająca na zdolność koncentracji.

- Najzdrowszym wyborem jest czekolada gorzka, która stanowi źródło magnezu, żelaza, cynku, antyoksydantów i polifenoli. Zawiera także teobrominę i wapń. Dodatkowo gorzka czekolada ma znacznie mniej kalorii od czekolady mlecznej, a jej spożycie wpływanna spowolnienie trawienia, czym wywołuje uczucie sytości. Czekolada ma dużą wartość energetyczną. Spożywanie jej nawykowo w większych ilościach wiąże się oczywiście z ryzykiem przybrania na wadze, a nadwaga i otyłość zwiększają z kolei ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych - mówi Beata Staniaszczyk z Polsko-Amerykańskiej Kliniki Serca, Grupy American Heart of Poland.

Jak to mówią, „czekolada nie pyta, czekolada rozumie”. Z pewnością jest to jeden z najbardziej empatycznych łakoci.

- Czekolada może nas wprawić w dobry nastrój dzięki zawartości tryptofanu, odpowiedzialnego za podnoszenie poziomu serotoniny w mózgu. Już sam jej zapach i smak wyzwalają duże dawki szczęścia. Dodatkowo spożywanie pokarmów zasobnych w tryptofan w godzinach wieczornych ułatwia zasypianie – oznajmia Beata Staniaszczyk.

Czekolada powinna mieć jak najwyższą zawartość kakao i tylko kilka innych składników.

- Dobra czekolada zawsze będzie miała podane kakao na pierwszym miejscu. Zawartość tego składnika wpływa nie tylko na jej smak, ale też na posiadane właściwości zdrowotne, dlatego im więcej tym lepiej. Najbardziej wartościowa zawiera co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej, są też takie, które mają jej 90 proc. W bardzo dobrej czekoladzie nie powinno być sztucznego emulgatora E 476, czyli polirycynooleinianu poliglicerolu. Jest to związek chemiczny, półsyntetyczny. Czekolada nie powinna też zawierać sztucznych aromatów. Warto pamiętać, że można wybrać produkt, który nie zawiera oleju palmowego, nie jest on niezbędny w tym produkcie – dodaje.

Dostępne są czekolady słodzone alternatywnymi substancjami, np. słodzikiem pozyskiwanym ze stewii, czy innymi substancjami takimi jak maltitol, erytrytol, tagatoza czy ksylitol.