Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
CZŁOWIEK Z BLISKA
Małgorzata Świtała
Patron dnia: św. Ryszard Pampuri, zakonnik
Dziś jest: Czwartek, 18 kwietnia 2024

RADOM

Przed żołądek do...szkoły

piątek, 31 marca 2023 15:05 / Autor: Klaudia Bzducha
fot. Klaudia Bzducha/Radio Plus Radom
Klaudia Bzducha

W radomskim "gastronomiku" zapachniało zupą - w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich trwa XIII Festiwal Zupy. Impreza połączona jest z dniem otwartym szkoły.

W tym roku Festiwal Zupy przybrał inną formę niż dotychczas, mówi Radosław Starczewski, dyrektor placówki:

Festiwal Zupy to również jeden z akcentów dni otwartych szkoły. - Oferujemy wszystkie kierunki, które są w branżach hotelowych i gastronomicznych - dodaje Radosław Starczewski:

Zainteresowanych degustacją nie brakowało. Goście mogli posmakować m.in barszczu ukraińskiego, zupy neapolitańskiej, "rywalki" czy wojskowej grochówki, przygotowanej przez nauczycieli wychowania fizycznego z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich:

Jednym z nowych elementów Festiwalu Zupy był konkurs umiejętności posługiwania się nożem pod nazwą "Posiekani". Marzena Wnęt, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH:

W ramach festiwalu uczniowie zaprezentowali również kierunki, które są w ofercie placówki. To między innymi technik usług kelnerskich:

Uczniowie przygotowywali m.in. domowy makaron:

Dużym zainteresowaniem cieszy się również kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych:

Uczniowie mogą doskonalić swoje umiejętności również na kierunku technik organizacji turystyki, mówi nauczycielka Barbara Górka:

Zainteresowani ofertą szkoły, mogą odwiedzić placówkę również w sobotę, 1 kwietnia w godz. 09.00-13.00. Patronat radiowy nad wydarzeniem objęło Radio Plus Radom.