Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Zyta, dziewica
Dziś jest: Sobota, 27 kwietnia 2024

Końskie

KGW Przybyszowy zwycięża w konkursie „Polska Wieś Smakuje”

wtorek, 05 stycznia 2021 13:52 / Autor: Marcin Prejs
Fot. M. Prejs/Radio Plus Radom
Marcin Prejs

Przygotowany przez panie z KGW Przybyszowy zakwas z buraków nie miał sobie równych.

Konkurs „Polska Wieś Smakuje” adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, które od 28 listopada do 16 grudnia 2020 roku mogły nadsyłać zgłoszenia praktykowanych przez siebie tradycji kulinarnych. Konkurs na najlepsze praktyki tradycji kulinarnych polskiej wsi realizowany był przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie. Do konkursu wpłynęło 330 opisów z całego kraju, wśród nich znalazły się przepisy koneckich KGW: Przybyszowy, Smyków, Sworzyce, Stanowiska, Bębnów, a także KGW „Integracja - Nalewajków, Wyrębów, Górniki”.

Każda praktyka kulinarna oceniana była według kryteriów merytorycznych, do których należały: dopasowanie zgłoszonej praktyki do kategorii konkursowej, charakter opisu oraz jej historia, związek z regionem i społecznością lokalną, a także sposób jej kultywowania w gospodarstwie lub w działalności KGW. W ocenie było też brane pod uwagę zastosowanie danej praktyki kulinarnej w zdrowej i zrównoważonej diecie, czyli jej walory odżywcze i prozdrowotne. KOnkurs prowadzony był w pięciu kategoriach:

Kiszonki z warzyw i owoców,

Zupy,

Potrawy jarskie,

Potrawy z drobiu i ryb,

Potrawy świąteczne.

Zwycięzcą pierwszej kategorii „Kiszonki z warzyw i owoców” zostało Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy z przepisem na zakwas z buraków. Oprócz dyplomu paniom przyznana została także nagroda pieniężna w wysokości 1 tys. zł.

W kategorii „Zupy” swoje przepisy zaprezentowało kilka koneckich KGW. Poszczególne koła zajęły miejsca: Sworzyce - 16., Smyków - 26., Stanowiska - 71. oraz Bębnów - 79. W kategorii „Potrawy jarskie” 26. miejsce zajęło KGW „Integracja - Nalewajków, Wyrębów, Górniki” z przepisem na faszerowane ziemniaki. 12. miejsce w kategorii „Potrawy świąteczne” zdobyło KGW w Smykowie z przepisem na barszczyk czerwony z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów. – Serdecznie gratuluję KGW w Przybyszowach oraz pozostałym kołom naszego powiatu, które wzięły udział w konkursie. Cieszę się tym bardziej, że społeczność KGW, mimo trudnej sytuacji związanej z pandemią, silnie aktywizuje się poprzez udział w wielu projektach czy właśnie poprzez udział w konkursach nie tylko organizowanych przez Starostwo Powiatowe w Końskich, ale korzystając z propozycji na terenie całego kraju. Jest to jednocześnie promocja naszego powiatu i tradycji regionu. Życzę wszystkim kołom sukcesów, inspiracji i wielu inicjatyw, które pozwalają przetrwać ten ciężki czas – mówi starosta konecki Grzegorz Piec.

Zwycięski przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach na zakwas z buraków

Składniki: 0,5 kg buraków, 2 szklanki wody (500 ml) przefiltrowanej lub przegotowanej, pół łyżki soli, 3-4 ząbki czosnku, przyprawy: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu.

Przygotowanie: Wyparzamy duży słój. Buraki obieramy i kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią pokryte. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas przecedzamy i przelewamy do wyparzonych butelek. Przechowujemy je w lodówce.

Jeśli warzywa wypływają, to przykrywamy je talerzykiem. Należy do zakwasu zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go wyłowić czystą łyżeczką i wyrzucić, ponieważ to może być dowodem pleśnienia. Buraki i czosnek wkładamy do miseczki i używamy do sałatek, np. carpaccio z kiszonych buraków. Super smakują zmiksowane w blenderze z jabłkiem, octem jabłkowym i odrobiną octu konopnego.