Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Patron dnia: święci męczennicy Andrzej Dung-Lac, prezbiter, i Towarzysze
Dziś jest: Niedziela, 24 listopada 2024

Aktywnie i zdrowo

Dobre nawyki żywieniowe i przepis na zupę z soczewicy

czwartek, 07 kwietnia 2016 09:58 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska

Dobre nawyki żywieniowe są bardzo ważne dla naszego zdrowia i wyglądu. Im lepsze, tym lepiej się czujemy. Złe nawyki, na przykład podjadanie, opychanie się słodyczami czy tłustym jedzeniem, z kolei mogą doprowadzić nasze zdrowie do ruiny. Ważne, by te dobre nawyki kształtować już od najmłodszych lat. Właśnie nawykom żywieniowym wśród dzieci i młodzieży była poświęcona konferencja 'Ruszamy po zdrowie', która odbyła się w Radomiu. Na konferencji była nasza reporterka Magda Gliszczyńska, która rozmawiała z prelegentkami:

 

Przepis na zupę krem z soczewicy:

składniki: szklanka czerwonej soczewicy, trzy szklanki wywaru warzywnego domowego, łyżka koncentratu pomidorowego, dwie średnie cebule, trzy łyżki oleju.

przygotowanie: Cebule obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wlać olej, wrzucić cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli. W tym czasie przepłukać soczewicę. Do garnka wlać wywar, wrzucić soczewicę, zaczekać aż wywar się zagotuje. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. W połowie gotowania dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po przestygnięciu zmiksować zupę blenderem na krem. Można podać z listkami świeżej bazylii, z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!