Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Patron dnia: święci męczennicy Andrzej Dung-Lac, prezbiter, i Towarzysze
Dziś jest: Niedziela, 24 listopada 2024

Aktywnie i zdrowo

Co jedzą weganie i przepis na tofucznicę

czwartek, 28 kwietnia 2016 16:36 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska

Tzw. dieta wegańska to rezygnacja ze spożywania mięsa i produktów odzwieżęcych, czyli jaj, mleka czy serów. Weganie odżywiają się roślinami (warzywami, strączkami, grzybami i owocami), często też rezygnują z używania wyrobów skórzanych. Najczęściej na weganizm przechodzą miłośnicy zwierząt, którzy są przeciwni ich zabijaniu i hodowaniu dla mięsa czy skóry.

Co roku w kwietniu w wielu miastach w Polsce odbywa się tydzień weganizmu. Jego celem jest przybliżenie tego rodzaju odżywiania oraz promocja ekologicznego stylu życia.

Posłuchaj rozmowy o weganizmie (i wegetarianizmie) z Edytą Sieradz-Gnatowską, wegetarianką. Rozmawiała Beata Okulińska:

A oto przepis na tofucznicę (wegańską "jajecznicę"):

 składniki (na dwie porcje): kostka tofu naturalnego (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością), cebula, pół płaskiej łyżeczki curry, dwie szczypty soli himalajskiej (lub innej), olej do smażenia

przygotowanie: cebulę drobno pokroić, tofu zetrzeć na tarce do warzyw na dużych lub małych oczkach. Na patelni rozgrzać dwie łyżki ileju, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli. W miseczce wymieszać starte tofu z solą i curry, wrzucić na patelnię, dokładnie wymieszać z cebulą. Dolać trcohę wody (łyżkę lub dwie), wymieszać i smazyć jeszcze dwie lub trzy minuty cały czas mieszając. Tofucznicę podawać od razu, można posypać natka pietruszki lub kiełkami.

Smacznego!