Aktywnie i zdrowo
Co jedzą weganie i przepis na tofucznicę
Tzw. dieta wegańska to rezygnacja ze spożywania mięsa i produktów odzwieżęcych, czyli jaj, mleka czy serów. Weganie odżywiają się roślinami (warzywami, strączkami, grzybami i owocami), często też rezygnują z używania wyrobów skórzanych. Najczęściej na weganizm przechodzą miłośnicy zwierząt, którzy są przeciwni ich zabijaniu i hodowaniu dla mięsa czy skóry.
Co roku w kwietniu w wielu miastach w Polsce odbywa się tydzień weganizmu. Jego celem jest przybliżenie tego rodzaju odżywiania oraz promocja ekologicznego stylu życia.
Posłuchaj rozmowy o weganizmie (i wegetarianizmie) z Edytą Sieradz-Gnatowską, wegetarianką. Rozmawiała Beata Okulińska:
A oto przepis na tofucznicę (wegańską "jajecznicę"):
składniki (na dwie porcje): kostka tofu naturalnego (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością), cebula, pół płaskiej łyżeczki curry, dwie szczypty soli himalajskiej (lub innej), olej do smażenia
przygotowanie: cebulę drobno pokroić, tofu zetrzeć na tarce do warzyw na dużych lub małych oczkach. Na patelni rozgrzać dwie łyżki ileju, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli. W miseczce wymieszać starte tofu z solą i curry, wrzucić na patelnię, dokładnie wymieszać z cebulą. Dolać trcohę wody (łyżkę lub dwie), wymieszać i smazyć jeszcze dwie lub trzy minuty cały czas mieszając. Tofucznicę podawać od razu, można posypać natka pietruszki lub kiełkami.
Smacznego!
https://radioplus.com.pl/index.php/audycje-radiowe/15739-co-jedza-weganie-i-przepis-na-tofucznice#sigProGalleria624fa7c6e4