ŚDM 2016
Posmakuj Polski i zatańcz oberka
Wiele potraw regionalnych, także tych niespotykanych na co dzień, czeka na pielgrzymów ŚDM w Muzeum Wsi Radomskiej. Skansen zaprasza na imprezę "Posmakuj Polski" w sobotę 23 lipca.
Pielgrzymi z całego świata będą mogli spróbować tego, z czego Polska słynie. Na stołach pojawią się różnego rodzaju zupy, tradycyjne potrawy mączne, a także coś na słodko. - Będzie to tradycyjna polska kuchnia, a także kuchnia z poszczególnych gmin regionu radomskiego. Będzie można spróbować tradycyjnego żurku, zalewajki, barszczu czerwonego, barszczu białego, a na ochłodzenie pojawi się chłodnik. Będą też naleśniki, kluski leniwe, kluski śląskie, kopytka i różnego rodzaju pierogi. Dla smakoszy przygotowana będzie kapusta z grochem, bigos, kotlety mielone i pyzy. Oczywiście nie zabraknie też chleba ze smalcem i ogórkiem. Dla amatorów słodyczy pojawią się różnego rodzaju ciasta - zachęca Matylda Wrońska z Muzeum Wsi Radomskiej.
Ze swoimi regionalnymi potrawami przyjadą koła gospodyń wiejskich z 12 gmin. Będzie to m.in. Stowarzyszenie Nasza Wieś z Kowali, a także Stowarzyszenie Babski Raj z gminy Potworów, które pochwali się daniami z papryki. - Będziemy gotować leczo, świeży kapuśniaczek. Będzie oczywiście papryka świeża, pokrojona, marynowana. Bardzo dużo rzeczy można zrobić z papryki. Będzie też sałatka makaronowa podawana w połówkach papryki. Nie zabraknie słodkości: makowca, sernika i drożdżowego - zapraszają gospodynie z Potworowa.
Pielgrzymi po skosztowaniu regionalnych potraw będą mogli spalić kalorie na parkietach tanecznych. Muzeum udostępni cztery sceny, na których będą przygrywały znane kapele z regionu radomskiego: kapela Zdzisława Kwapińskiego, Krzysztofa Rokicińskiego i braci Lipców. - Kapele będą zachęcały do zabawy na dechach, ale także będziemy chcieli nauczyć polskich tańców ludowych m.in. oberka. Myślę, że będzie to fajna zabawa i zaprosimy młodych do wspólnego tańcowania - dodaje Matylda Wrońska.