DIECEZJA RADOMSKA
11 listopada można spożywać mięso. Dyspensa Episkopatu Polski
W piątek, 11 listopada br., w Narodowe Święto Niepodległości, będzie można spożywać pokarmy mięsne. Decyzję o udzieleniu dyspensy od obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych podjęła Konferencja Episkopatu Polski.
- Biskupi diecezjalni obecni na 370. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski, które odbyło się w Warszawie w dniach 6-7 października 2015 r., na podstawie kan. 87 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 r. w związku z art. 9 Statutu KEP, podjęli decyzję o udzieleniu dyspensy od obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w piątek 11 listopada 2016 r. - napisano w komunikacie Episkopatu Polski.
Decyzja ma związek z organizowanymi tego dnia imprezami masowymi, podczas których konsumowane są potrawy mięsne. O udzieleniu piątkowej dyspensy może zdecydować m.in. Ksiądz Biskup Ordynariusz albo proboszcz - wówczas jego decyzja będzie miała charakter lokalny, obowiązujący na terenie parafii. W przypadku decyzji KEP dyspensa ma charakter ogólnokrajowy.
Kościół Katolicki w inne dni piątkowe zaleca powstrzymanie się od pokarmów mięsnych. W dniu obowiązywania dyspensy zaleca się jednak wykonywanie innych pobożnych praktyk religijnych, mających odniesienie do Męki Chrystusa, jaka dokonała się w Wielki Piątek.