DIECEZJA RADOMSKA
Baranku Boży pobłogosław te pokarmy!
Wielka Sobota to czas ciszy i oczekiwania na Zmartwychwstania. Tego dnia odbywa się także poświęcenie pokarmów, które spożyjemy podczas wielkanocnego śniadania.
Jak mówi Magdalena Szejgiec z radomskiego Skansenu początkowo do kościoła zanoszono całe jadło, które miało być spożywane w Wielką Niedzielę. Uważano bowiem, że poświęcone pokarmy nie zaszkodzą nawet największym łakomczuchom. Dopiero z biegiem czasu ilość potraw zmniejszyła się do symbolicznych rozmiarów. Obecnie do kościoła niesione są małe, wiklinowe koszyczki z niewielką ilością pokarmów, przyozdobione gałązkami bukszpanu oraz serwetkami.
W tradycyjnej "święconce" powinny znaleźć się:
- baranek - znak Chrystusa, którego katolicy nazywają zamiennie z " Barankiem Bożym"
- jajko - symbol triumfu życia nad śmiercią
- wędliny - znak ofiary Chrystusa złożonej na krzyżu, ciała za nas wydanego
- chrzan - ze względu na ostry smak znak cierpień Jezusa, jego męki i okrutnej śmierci
- sól i pieprz - symbol zachowania przed zepsuciem grzechem oraz oczyszczenia, które dokonało się przez post
- chleb - symbolizuje pokarm dla duszy, czyli Ciało Chrystusa
Święcenie pokarmów to piękna tradycja, która zbliża całe rodziny i przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pozwala również przypomnieć sobie, że choć wczoraj Chrystus skonał na krzyżu, to już jutro pokona śmierć - mówią ci, którzy wzięli udział w święceniu pokarmów:
W parafii Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny w Jastrzębi pokarmy błogosławił proboszcz Grzegorz Stańczak:
Wieczorem po zachodzie słońca sprawowana będzie Liturgia Wigilii Paschalnej - matka wszystkich liturgii. Błogosławione są wtedy ogień i woda. Wierni biorą również udział w Liturgii Słowa i odnowieniu przyrzeczeń chrzcielnych oraz w Liturgii Eucharystycznej. Warto pamiętać, że w sobotni wieczór radujemy się już ze zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią i szatanem.
https://radioplus.com.pl/index.php/diecezja/22580-baranku-bozy-poblogoslaw-te-pokarmy#sigProGalleria664c69c9b2