Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska

Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Strzelał z broni do innego kierowcy
17 grudnia 2025, 10:39
Bezpieczeństwo przed świętami
17 grudnia 2025, 10:15
Radomianie chcą wiedzieć więcej
16 grudnia 2025, 09:44
Budżet Radomia na 2026 rok uchwalony
16 grudnia 2025, 09:30
Nielegalnie handlowali lekami przeciwbólowymi z morfiną
12 grudnia 2025, 07:32
Śmiertelny wypadek na torach
10 grudnia 2025, 08:54
Brakuje krwi!
09 grudnia 2025, 09:41
Wolanowska oficjalnie oddana do użytku
03 grudnia 2025, 11:30
Ruszamy z przetargiem na kolejny odcinek S12
02 grudnia 2025, 11:38
Miliony złotych dla Radomia
28 listopada 2025, 12:11
Prędkość podsumowana
28 listopada 2025, 11:20
Nowy obiekt, nowe możliwości
25 listopada 2025, 12:10
NAJNOWSZE
1
Słowo Biskupa Radomskiego Marka Solarczyka na B...
2
Radom: wigilia dla samotnych i potrzebujących
3
Adwent – to, za przykładem świętej Rity, czas z...
4
Wystartowała kolejna edycja Grantów Obywatelski...
5
Zamiast wyrzucać żywność, podziel się nią z innymi
6
Wsparcie dla kolejowej inwestycji
7
Groźny pożar w Mleczkowie
8
IV Edycja Koncertu Bożonarodzeniowego