Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Ostatni spacer po blokowiskach Radomia – Gołębiów II i osiedle Akademickie
22 listopada 2024, 14:00
Będą obradowali radomscy radni
22 listopada 2024, 12:39
Coraz więcej osób słucha Radia Plus Radom!
21 listopada 2024, 14:23
Odbył się Piknik Niepodległościowy
21 listopada 2024, 14:14
NIE dla Miejskiego Urzędu Pracy w Radomiu
21 listopada 2024, 13:38
Dziękujemy pracownikom socjalnym
21 listopada 2024, 13:13
Twoja krew, moje życie!
21 listopada 2024, 11:35
Przewoził 20 kg narkotyków. Został zatrzymany
21 listopada 2024, 11:22
Radomski Informator Seniora
21 listopada 2024, 09:15
Nietrzeźwy kierowca prowadził miejski autobus. Aktualizacja
20 listopada 2024, 17:07
Dla rodziców i dla dzieci. Dzień otwarty w poradni przy ul. Głównej
20 listopada 2024, 16:50
O nowoczesnych technologiach w szkole i administracji
20 listopada 2024, 13:33
NAJNOWSZE
1
To było spotkanie pełne sportowych emocji
2
Radomska szkoła będzie kształciła hakerów
3
Ostatni spacer po blokowiskach Radomia – Gołębi...
4
Ruszył program „Mazowsze dla zwierząt”
5
Świąteczna wystawa w Kamienicy Deskurów
6
Zmarł ks. Grzegorz Kucharski
7
Będą obradowali radomscy radni
8
Nominacja dla ks. Bochniaka