RADOM
Grecka Wielkanoc
niedziela, 16 kwietnia 2017 00:44 / Autor: Jakub Szczechowski
fot. https://grecja.home.pl
Jakub Szczechowski
Wielkanocnym specjałem jest tu zupa mageiritsa. Gotowana jest ona z baranich lub kozich podrobów, cebuli i kopru.
Zupę tę spożywa się po północy już w Wielkanoc. Potem króluje baranina. O tym jak wyglądają Święta Wielkiej Nocy w Grecji rozmawialiśmy z Krystyną Zabłocką, która od ponad 20 lat mieszka w Atenach.
Nie można też zapomnieć o wymiarze duchowym, wyrażanym choćby nawet przez pozdrowienie: "Chrystus Zmartwychwstał" (Christos Anesti) - "Zaiste Zmartwychwstał" (Alithos Anesti).
CZYTAJ DALEJ
Po Gdańsku czas na Radom
19 grudnia 2024, 13:34
Zakup nieruchomości w Radomiu
19 grudnia 2024, 13:15
Żołnierska Wigilia
18 grudnia 2024, 13:46
Nie chcą wygaszać mandatów radnych
17 grudnia 2024, 10:22
Nie będzie trzeciego szpitala w Radomiu
16 grudnia 2024, 14:47
Uchwalono budżet Radomia na 2025 rok
16 grudnia 2024, 14:13
Odbyła się miejska Wigilia w Radomiu
16 grudnia 2024, 12:13
Zabrakło dialogu?
16 grudnia 2024, 11:40
Podpalił radiowóz policyjny
14 grudnia 2024, 15:20
Wigilia dla potrzebujących
14 grudnia 2024, 14:43
Dar dla naszych bohaterów
13 grudnia 2024, 13:57
Podwyżki dla pracowników radomskiej oświaty
13 grudnia 2024, 10:22
NAJNOWSZE
1
Kolędy i pastorałki w góralskim klimacie
2
Opoczyńscy strzelcy w hołdzie bohaterom
3
Świąteczne seanse w kinie
4
ORP „Gen. K. Pułaski” obiektem wystawy w muzeum
5
Kwadrans dla Pasterza (21 grudnia 2024)
6
Spotkanie wigilijne w Drzewicy
7
Niezwykły koncert kolęd w Opocznie
8
Radom: Złote Kule dla czyniących dobro