RADOM
Kilka świątecznych rad na ostatnią chwilę
W święta lepiej postawić na jakość, a nie ilość. Jeśli zamienimy produkty, z których robimy świąteczne potrawy na zdrowsze, nie stracą na smaku, a zyskają jakości - mówi Aneta Czarnecka, propagatorka zdrowego stylu życia.
Wystarczy niewiele, aby potrawy były zdrowsze: niezdrowe tłuszcze zastąpmy olejami, te rafinowane wymmieńmy na nierafinowane, mąkę pszenną wymieńmy na przykład na owsianą, zamiast rafinowanego cukru użyjmy słodkich suszonych owoców. Smakujmy potrawy zamiast je pochłaniać i wyjdźmy na rodzinny spacer - radzi Aneta Czarnecka. Pamiętajmy też, że Święta Wielkanocne to święta wiosenne, a wiosna to pora kiedy wszystko dookoła staje się radośniejsze i lżejsze. Warto, by były takie także potrawy na naszych stołach. Niech nie zabraknie na nich sałatek i jaj faszerowanych kolorowymi warzywnymi pastami.
Posłuchaj rozmowy z Anetą Czarnecką:
Rozmawiała Beata Okulińska.