Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Serwulus
Dziś jest: Poniedziałek, 23 grudnia 2024

Aktywnie i zdrowo

Płaskurka, samopsza i orkisz

czwartek, 17 stycznia 2019 10:35 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska

Stare mąki powracają do łask. W sklepach ze zdrową żywnością coraz częściej możemy spotkać mąki z orkiszu, płaskurki czy samopszy. To bardzo stare zboża, które z czasem wyparła łatwiejsza w uprawie pszenica. Teraz znów są chętnie uprawiane, bo dzięki naturalnie je chroniącym plewom, świetnie się sprawdzają w rolnictwie ekologicznym; bo nie wymagają stosowania śródków ochrony roślin. Są też bardzo zdrowe. Wartość orkiszu bardzo ceniła już św. Hildegarda z Bingen, średniowieczna uzdrowicielka.

Zboża te zawierają o wiele więcej niż pszenica składników odżywczych, takich jak białko, cynk, miedź, żelazo i witaminy. Zawierają też antyoksydanty, które spowalniają starzenie się organizmu i chronią przed chorobami oraz błonnik.

Z orkiszu, płaskurki i samopszy możemy piec chleb, ale też możemy dodawać je do naleśników czy placków ziemniaczanych oraz robić z nich pulpety i kotlety.

Posłuchaj rozmowy z Jarosławem Seremakiem ze sklepu ze zdrową żywnością w Radomiu o powracających do łask dawnych mąkach:

Rozmawiała Beata Okulińska.