![](https://radioplus.com.pl/images/banners/bn_2022_radio.jpg)
Aktywnie i zdrowo
Siła niepozornych nasion chia
![](/media/k2/items/cache/b7132b99106b325108474b952d77b6dc_M.jpg)
![](/media/k2/users/514.jpg)
Małe nasionka chia, które przywędrowały do nas z Ameryki Łacińskiej, zawierają w sobie wielką moc. Są bogactwem kwasów tłuszczowych omega-3, pełnowartościowego białka, wapnia, błonnika i witaminy E. Polecane są osobom chorującym na cukrzycę, mającym problem z zasypianiem, odchudzającym się i przemęczonym. Opóźniają procesy starzenia się i pomagają w leczeniu nowotworów.
Nasiona te można jeść surowe, bez wcześniejszej obróbki. Bardzo ważne jest jednak, by pić więcej wody, ponieważ chia chłonie wszelkie płyny.
Chia można dodawać do jogurtu i mleka, wypieków czy sałatek. Można robić z nich także pudding: nasiona chia należy zalać mlekiem kokosowym lub migdałowym, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Posłuchaj rozmowy o nasionach chia z Jarosławem Seremakiem ze sklepu ze zdrową żywnością:
Rozmawiała Beata Okulińska.
![](/media/k2/items/cache/1efac8a848e39f8e1c0443371f9752ec_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/aa29d98de001dacf1fa983afdfc45e21_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/419ced42f7d5963733f3af835c93dadb_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/22a5fa37b1797f5673b36a811eb21e6d_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/1b9cde13c924e5b8a5d1b56bd4ff19aa_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/3ad62e44c9dbfd8bf5f6447a2b6bf2f2_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/59ba7b98c9c730395b020f3b881ff1b9_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/cdff2f3ee4e6ad61dd5d19103cd484b0_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/cad8800c2990d9efa1f406c40e02fc27_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/b980fe6ac41afce7d0cdf4bdbe2a7617_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/d8d39be631e5f4f9832c10832e37de20_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/734cffc06a228fbf5d2696d474ef609a_L.jpg)