Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 17 maj 2019 09:51 / Autor: Beata Okulińska

Beata Okulińska
Sezon na szparagi rozpoczyna się zwykle pod koniec kwietnia i trwa do połowy lipca. Warto wykorzystać ten krótki czas, bo szparagi przynoszą wiele korzyści naszemu zdrowiu. Zawierają asparginę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga pracę serca; przeciwutleniacze, które poprawiają wyglad cery; witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez. W sklepach znajdziemy szparagi białe i zielone. Te pierwsze, przed gotowaniem musimy obrać. Szparagi możemy podawać gotowane w wodzie lub na parze, zasmażane czy jako dodatki do dań.
Posłychaj rozmowy o szparagach z dieteyczką Katarzyną Marszałek:
Rozmawiała Beata Okulińska.
CZYTAJ DALEJ
Lokatorzy otrzymali klucze do swoich mieszkań
20 listopada 2025, 13:12
Wszystkie trybuny są gotowe
20 listopada 2025, 12:43
Nowe skrzydło sportowe w IV LO!
20 listopada 2025, 11:09
Młodzież i jej pasje na scenie w Resursie
19 listopada 2025, 08:21
Kolejne ulice będą utwardzone
19 listopada 2025, 07:36
17 listopada to Dzień Wcześniaka!
17 listopada 2025, 14:32
Uczniowie II LO w Radomiu mają nową halę sportową
13 listopada 2025, 13:12
Szpital chce wziąć 150 mln zł pożyczki
12 listopada 2025, 10:51
Super Sprint z okazji Święta Niepodległości
07 listopada 2025, 14:33
W Radomiu działa już Mobilny Punkt Miłosierdzia
07 listopada 2025, 14:12
PSP 6 dla Niepodległej
07 listopada 2025, 13:46
Muzeum PRL-u warto odwiedzić
07 listopada 2025, 13:33
NAJNOWSZE
1
Twórcy opoczyńskiego przemysłu ceramicznego uho...
2
W niedzielę strzelecki bieg w Białaczowie
3
Pracownik socjalny - cichy bohater pomocy społe...
4
Kwadrans dla Pasterza (21 listopada 2025)
5
Jubileusz koneckiego oddziału PTTK
6
W niedzielę Rewia Sztuki Ludowej
7
40 lat na deskach teatru
8
Konecka kolegiata pięknieje