Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 17 maj 2019 09:51 / Autor: Beata Okulińska

Beata Okulińska
Sezon na szparagi rozpoczyna się zwykle pod koniec kwietnia i trwa do połowy lipca. Warto wykorzystać ten krótki czas, bo szparagi przynoszą wiele korzyści naszemu zdrowiu. Zawierają asparginę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga pracę serca; przeciwutleniacze, które poprawiają wyglad cery; witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez. W sklepach znajdziemy szparagi białe i zielone. Te pierwsze, przed gotowaniem musimy obrać. Szparagi możemy podawać gotowane w wodzie lub na parze, zasmażane czy jako dodatki do dań.
Posłychaj rozmowy o szparagach z dieteyczką Katarzyną Marszałek:
Rozmawiała Beata Okulińska.
CZYTAJ DALEJ
Strzelał z broni do innego kierowcy
17 grudnia 2025, 10:39
Bezpieczeństwo przed świętami
17 grudnia 2025, 10:15
Radomianie chcą wiedzieć więcej
16 grudnia 2025, 09:44
Budżet Radomia na 2026 rok uchwalony
16 grudnia 2025, 09:30
Nielegalnie handlowali lekami przeciwbólowymi z morfiną
12 grudnia 2025, 07:32
Śmiertelny wypadek na torach
10 grudnia 2025, 08:54
Brakuje krwi!
09 grudnia 2025, 09:41
Wolanowska oficjalnie oddana do użytku
03 grudnia 2025, 11:30
Ruszamy z przetargiem na kolejny odcinek S12
02 grudnia 2025, 11:38
Miliony złotych dla Radomia
28 listopada 2025, 12:11
Prędkość podsumowana
28 listopada 2025, 11:20
Nowy obiekt, nowe możliwości
25 listopada 2025, 12:10
NAJNOWSZE
1
Słowo Biskupa Radomskiego Marka Solarczyka na B...
2
Radom: wigilia dla samotnych i potrzebujących
3
Adwent – to, za przykładem świętej Rity, czas z...
4
Wystartowała kolejna edycja Grantów Obywatelski...
5
Zamiast wyrzucać żywność, podziel się nią z innymi
6
Wsparcie dla kolejowej inwestycji
7
Groźny pożar w Mleczkowie
8
IV Edycja Koncertu Bożonarodzeniowego