Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 17 maj 2019 09:51 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Sezon na szparagi rozpoczyna się zwykle pod koniec kwietnia i trwa do połowy lipca. Warto wykorzystać ten krótki czas, bo szparagi przynoszą wiele korzyści naszemu zdrowiu. Zawierają asparginę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga pracę serca; przeciwutleniacze, które poprawiają wyglad cery; witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez. W sklepach znajdziemy szparagi białe i zielone. Te pierwsze, przed gotowaniem musimy obrać. Szparagi możemy podawać gotowane w wodzie lub na parze, zasmażane czy jako dodatki do dań.
Posłychaj rozmowy o szparagach z dieteyczką Katarzyną Marszałek:
Rozmawiała Beata Okulińska.
CZYTAJ DALEJ
Po Gdańsku czas na Radom
19 grudnia 2024, 13:34
Zakup nieruchomości w Radomiu
19 grudnia 2024, 13:15
Żołnierska Wigilia
18 grudnia 2024, 13:46
Nie chcą wygaszać mandatów radnych
17 grudnia 2024, 10:22
Nie będzie trzeciego szpitala w Radomiu
16 grudnia 2024, 14:47
Uchwalono budżet Radomia na 2025 rok
16 grudnia 2024, 14:13
Odbyła się miejska Wigilia w Radomiu
16 grudnia 2024, 12:13
Zabrakło dialogu?
16 grudnia 2024, 11:40
Podpalił radiowóz policyjny
14 grudnia 2024, 15:20
Wigilia dla potrzebujących
14 grudnia 2024, 14:43
Dar dla naszych bohaterów
13 grudnia 2024, 13:57
Podwyżki dla pracowników radomskiej oświaty
13 grudnia 2024, 10:22