Aktywnie i zdrowo
Dania na zimne dni
W chłodniejsze dni powinniśmy zadbać o odpowiednią dietę. Ważne, byśmy sięgali po produkty, które nas rozgrzewają, a nie te wychładzające organizm. Do rozgrzewających należą m.in. cebula, czosnek, papryka, fasola, pietruszka, przyprawy takie jak pieprz, ostra papryka, imbir i kurkuma, ale też soczewica, otreby pszenne oraz mięso oprócz wieprzowiny. Nasz organizm wychładzają owoce cytrusowe, jabłka, biały ryż, a z warzyw buraki, brokuły, kapusta, marchew czy ziemniaki.
Czy każdy powinien dogrzewać się zimą rozgrzewającymi posiłkami? Jakie rozgrzewające danie przygotować na kolację? I co jeszcze powinno znaleźć sie na naszym stole w zimniejsze dni? Na te pytania odpowiada Aneta Czarnecka, propagatorka zdrowego stylu życia i właścicielka "Naszych Kasz":
Rozmawiała Beata Okulińska.