REGION
Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
Zgłoszenia można przesyłać do 28 lutego
Kończy się nabór do jedenastej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Szukamy najsmaczniejszych potraw i produktów przygotowanych w 2017 r. na Mazowszu. Co można zgłaszać? Praktycznie wszystko od wyrobów cukierniczych i piekarniczych przez przetwory mięsne, owocowe i warzywne aż po produkty mleczarskie, miody czy napoje. Nabór potrwa do 28 lutego br. – Ten konkurs to doskonała okazja do prezentacji naszych mazowieckich, tradycyjnych i w pełni naturalnych produktów. Za nami już 10 edycji i ponad 950 zgłoszonych smakołyków. To pokazuje, jak bogatą ofertę kulinarną ma Mazowsze i jak bardzo aktywni są wytwórcy i producenci z województwa mazowieckiego – podkreśla marszałek Adam Struzik. W dziesięciu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka nagrodzono już blisko 140 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca. O tym, które specjały zwyciężą w tym roku, komisja rozstrzygnie na przełomie I i II kwartału br. Należy przy tym pamiętać, że każdy uczestnik może zaprezentować tylko jeden produkt w danym roku, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogą być powtórnie zgłaszane. Do konkursu mogą zgłaszać się zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizować będą w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Zgłoszenia można przesyłać do 28 lutego br. Wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie https://goo.gl/4Pr3wP oraz przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.