REGION
Laur za niepowtarzalny smak
Już po raz dwunasty o Laur Marszałka Woj. Mazowieckiego rywalizować będą najsmaczniejsze wyroby wytwarzanie przez mazowieckich producentów. Zgłoszenia potrwają do 28 lutego.
Poznamy smakowitości w ośmiu kategoriach. To wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody, napoje. Kapituła konkursu zwróci szczególną uwagę na wysoką jakość produkcji, popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej, oryginalność i innowacyjność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności. Grono adresatów konkursu jest bardzo szerokie. Mogą to być firmy, ale też koła gospodyń wiejskich czy osoby fizyczne.
– Zależy nam bardzo na promowaniu wysokiej jakości produktów, a przede wszystkim upowszechnianiu mazowieckiej tradycji kulinarnej. Trzeba przyznać, że mamy się czym chwalić. Na Mazowszu nie brakuje bowiem smacznych i zdrowych potraw, które zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem – mówi marszałek woj. mazowieckiego Adam Struzik.
– Biorąc pod uwagę zainteresowanie poprzednimi edycjami konkursu, nie da się ukryć, że mieszkańcom naszego regionu nie brakuje pomysłów i przepisów na wyjątkowe potrawy kulinarne. A udział w nim to doskonały sposób dla producentów żywności, by zaprezentować nie tylko wykonane, ale też często wymyślone przez siebie smakołyki – dodaje Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.
W ubiegłym roku docenione zostały m.in. pstrąg po jabłonowsku, olej makowy, sernik bio, powidła słubickie, miód wierzbowo-mniszkowy czy nalewka długowieczności.
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz dostępny TU i przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 28 lutego 2019 r.