REGION
Coraz więcej gospodarstw rolnych w woj. mazowieckim
W 2018 roku powierzchnia gospodarstw rolnych w województwie mazowieckim wzrosła o 230 tysięcy hektarów. Urząd Statystyczny w Warszawie zanotował rekordową produkcję czereśni.
Urząd Statystyczny w Warszawie przedstawił dane dotyczące rolnictwa w województwie mazowieckim w 2018 roku. Z informacji wynika, że powierzchnia gruntów rolnych wzrosła o 230 tysięcy hektarów (10,2%) i wyniosła 2474,5 tys. ha.
Jeśli chodzi o produkcję roślinną, to w strukturze zasiewów przeważały zboża - 76,4%. Zwiększyła się powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno (o 45,7%), jęczmienia (o 44,5%), mieszanek zbożowych (o 24,8%) oraz pszenżyta (o 14,5%). Ponadto zwiększyła się powierzchnia uprawy buraków cukrowych (o 6,8%).
Zmniejszyła się powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku (o 26,2%), ziemniaków (o 18,8%) oraz strączkowych jadalnych (o 1,6%).
- Spadek produkcji ziemniaków był wynikiem zarówno zmniejszenia areału tej uprawy, jak i niższym plonowaniem. O wzroście produkcji buraków cukrowych zdecydowało zwiększenie powierzchni uprawy, bowiem plonowanie było niższe. Natomiast wzrost produkcji rzepaku i rzepiku spowodowany był większym plonowaniem - informuje Justyna Kotowoda z Mazowieckiego Ośrodka Badań Regionalnych.
W 2018 roku wzrosła również produkcja owoców w sadach i wyniosła 1982,3 tys. ton. Zbiory jabłek były większe o 54,7%, a gruszek o 51,5%. Rekordowo wysoka była produkcja czereśni (siedem razy więcej), wiśni (trzy i pół raza więcej) i śliwek (dwa i pół raza więcej).
W 2018 r. łączne zbiory warzyw wyniosły 695,0 tys. ton i były o 0,1% mniejsze od produkcji uzyskanej w ubiegłym roku.
Jeśli chodzi o pogłowie zwierząt gospodarskich, to wzrosła liczebność bydła o ponad 50 tysięcy sztuk. Wyniosła prawie 1,2 mln. O ponad 50 tys. sztuk wzrosło również pogłowie trzody chlewnej. Na koniec 2018 roku wynosiło 1,163 mln sztuk. O 700 sztuk wzrosło pogłowie owiec (wyniosło 6,9 tys. sztuk), a o 7,8 mln sztuk pogłowie drobiu (wyniosło 47,8 mln sztuk).